Gezichtsherkenning voor toegang tot recreatieplas

Recreatieplas Henschotermeer gaat gezichtsherkenning gebruiken om bezoekers toegang te verlenen. De beheerder is sowieso innovatief, want op het parkeerterrein wordt met kentekenherkenning gewerkt. Door regelgeving kan echter nog geen afscheid worden genomen van papieren kaartjes.

De recreatieplas ligt in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de zomermaanden wordt entree geheven, waarbij keuze bestaat uit tickets voor één of meerdere dagen of een seizoenskaart. De beheerder wil echter af van papieren kaartjes en heeft daarom in een camera met gezichtsherkenning geïnvesteerd. Dat werkt nu nog niet optimaal, zegt hij tegenover de NOS, want het duurt nog zo’n 10 tot 15 seconden voor een gezicht herkend wordt. De bedoeling is dat die tijd wordt teruggebracht tot hooguit 2 seconden. De entree gaat dan sneller, makkelijker en goedkoper dan met een papieren kaartje.

Wettelijke beperkingen
De beheerder heeft wel te maken met wettelijke beperkingen. Biometrische toegangscontrole is normaal alleen geoorloofd als dat een beveiligingsdoel heeft. Weliswaar verkleint het systeem de kans op fraude met kaartjes enigszins, maar in dit geval zal dat als reden niet voldoende zijn om gezichtsherkenning te rechtvaardigen. Het systeem mag gebruikt worden, maar alleen als bezoekers daar geen bezwaar tegen hebben, als geen foto’s maar alleen metadata wordt opgeslagen en als het systeem goed beveiligd is. Bezoekers die wel bezwaar hebben tegen biometrische identificatie, mogen niet de toegang worden geweigerd. Voor hen dienen papieren kaartjes beschikbaar te blijven.

Deel dit artikel via: