Gouden rookmelder voor Leefsamen Achterhoek
Tijdens de Expertdag 2019 donderdag 4 april, werden de gouden, zilveren en bronzen rookmelder uitgereikt voor projecten die hebben bijgedragen aan brandveiligheid in woningen. De drie genomineerden presenteerden hun project, waarna de zaal mocht stemmen. Leefsamen Achterhoek won goud.
De expertdag wordt jaarlijks georganiseerd voor mensen die zich bezighouden met brandveilig leven. Dit zijn bijvoorbeeld medewerkers van de brandweer en de Veiligheidsregio’s, maar ook mensen die door hun werk kunnen bijdragen aan brandveiligheid bij andere mensen, zoals kraamverzorgenden en thuishulporganisaties.
“Op deze dag worden nieuwe projecten en ideeën gedeeld, maar wordt vooral samengewerkt om invulling te geven aan de komende Brandpreventieweken in oktober. Door middel van workshops is het thema voor de campagne in 2019 bepaald. Een primeur, dit is de eerste keer dat de uitvoering van de campagne vanuit én samen met alle regio’s wordt bepaald”, zegt Jet Vroege, coördinator publiekscommunicatie van Brandweer Nederland.
Gouden, zilveren en bronzen rookmelders
Traditiegetrouw werden tijdens de Expertdag dag de gouden, zilveren en bronzen rookmelder uitgereikt. De gouden rookmelder ging naar het project Leefsamen Achterhoek (Slimme rookmelders) van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. In de Achterhoek worden duizend huishoudens met kwetsbare ouderen voorzien van een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren het sociale netwerk van buren of familie, met een lokale meldkamer als achterwacht. Mantelzorgers krijgen voorlichting en een training aangeboden om te zorgen dat zij weten hoe zij kunnen handelen bij een calamiteit. Voorafgaand hebben twee pilots plaatsgevonden. Tijdens de proef in Winterswijk zijn drie potentiële woningbranden door de rookmelders voorkomen. Het is voor het eerst in Nederland dat op grote schaal deze aanpak wordt uitgerold. Samenwerkingspartners bij dit project waren Acht Gemeenten, Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Kruisvereniging, Innovatiehub, AltijdThuis, Rabobank, AVDD, RCOAK en Rode Kruis.
Gamification
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Midden-West Brabant en Utrecht wonnen met het project Gamification de zilveren rookmelder. Gamification is ingezet op facebook om branden in en door elektrische apparaten en schoorsteenbranden te voorkomen. Het is als het ware een spelletje ‘brandweerhints’ dat op een positieve manier mensen de juiste tips meegeeft. Het spelletje is de eerste keer dat het is ingezet al 31.740 keer gespeeld. Gemiddeld waren mensen 76 seconden met het spel bezig, wat lang is voor Facebook-begrippen. De initiatiefnemers kregen erg positieve reacties, zoals ‘Ga vooral door met deze aantrekkelijke voorlichtingsfilmpjes. Ze zijn leuk en aangenaam om naar te kijken èn bovenal zeer educatief voor alle leeftijden.’
Wetenschap
De bronzen rookmelder ging naar het Lesprogramma Brandveilig Leven. Vanaf 2020 is Technologie en Wetenschap een structureel onderdeel van het onderwijsprogramma op basisscholen. Om mee te gaan met deze ontwikkelingen is samen met studenten van de PABO een lesprogramma gemaakt waarbij brandveilig leven en technologie en wetenschap met elkaar zijn gecombineerd. Lesideeën die zijn ontwikkeld en in de praktijk getest zijn Brandweerbingo/brandweerverhalen, Stappenplan wat te doen bij brand, 112 les i.c.m. aardrijkskunde en Wat te doen bij… + 112.
Bron: brandweer.nl