Graffitispuiter ondanks vele bewijzen vrijgesproken

Hoewel er een karrevracht aan bewijzen was, is een Zwollenaar vrijgesproken van het bekladden van tientallen treinstellen van NS en vier metro’s van GVB en hoeft hij een door NS gevorderde schadeclaim van 160.000 euro niet te betalen.

De 41-jarige man uit Zwolle werd in 2018 aangehouden tijdens het aanbrengen van graffiti langs Rijksweg A28. In Duitsland is hij zelfs drie keer aangehouden. Elke keer na het onderkliederen van treinstellen. Tussen augustus 2018 en juli 2020 was de NS aan de beurt. Tientallen treinstellen op een rangeerterrein in Zwolle werden ondergespoten en het kostte de NS tonnen om het materieel weer toonbaar te krijgen. Ook metrotreinstellen van het Amsterdamse GVB moesten er aan geloven.

Bewijsstukken
De stijl van de graffiti en de ondertekeningen kwamen overeen met die van de Zwollenaar toen hij werd aangehouden. Ook werden op het rangeerterrein werkhandschoenen aangetroffen met zijn dna. Daarop werd besloten hem aan te houden. Tijdens een huiszoeking werd een grote hoeveelheid spuitbussen en stickers aangetroffen, met daarop de naam ‘Sole’ en ‘Same’. Ook vond de politie sleutels waarmee treinen en hekken van rangeerterreinen geopend kunnen worden. Reden voor het Openbaar Ministerie om acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, te eisen tegen de al verschillende malen voor vandalisme veroordeelde man. Niettemin vond de rechtbank van Overijssel dat er nog niet voldoende bewijs was dat hij de NS-treinen en de metrotreinstellen had besmeurd. De Zwollenaar heeft dat ook steeds ontkend. Hij vertelde al jaren geleden gestopt te zijn met het spuiten van graffiti.

Deel dit artikel via: