Grapperhaus betaalt eerdere coronaboetes niet terug

Mensen die beboet zijn voor overtreding van de coronamaatregelen, hoeven niet langer bang te zijn voor een strafblad. Minister Grapperhaus is echter niet bereid om ook nog het boetebedrag gedeeltelijk terug te betalen. Dat wordt in de nieuwe Coronawet verlaagd van 390 naar 95 euro.

Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid vindt het niet aan hem om zich te bemoeien met boetes die het Openbaar Ministerie eerder heeft opgelegd. Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over de Coronaspoedwet, waarin onder andere is opgenomen dat de boete voor overtredingen wordt verlaagd van 390 naar 95 euro. Die lagere boete gold al langer in het openbaar vervoer voor mensen die weigeren een mondkapje te dragen. Een andere belangrijke voorwaarde was dat een coronaboete niet langer zou leiden tot een aantekening in de justitiële documentatie, ofwel het strafblad.

Machtenscheiding
Tijdens het debat gaf Farid Azarkan van DENK te kennen het ‘onrechtvaardig’ te vinden dat de boetes die mensen eerder betaalden niet deels terugbetaald worden. Hij wil dat Grapperhaus daar iets aan doet. De minister van Justitie & Veiligheid zei daar helaas geen mogelijkheden voor te zien. Dat zijn volgens hem rechterlijke beslissingen. Hij vindt dat de machtenscheiding maakt dat die gerespecteerd moeten worden. Ook wil hij zich niet bemoeien met de strafbeschikkingen die door het OM zijn opgelegd. Grapperhaus benadeelt daarmee overigens ook zichzelf. Voor het overtreden van de coronaregels tijdens zijn bruiloft moest hij voor zichzelf en zijn echtgenote 390 euro aftikken.

Deel dit artikel via: