Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

2N

G4S

SmartCell

Genetec

HID

NIBHV

i-Pro

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

VideoGuard

Ajax Systems

Seris

VBN

CSL

CardAccess

Milestone

Explicate

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Eizo

IDIS

EAL

Seagate

HD Security

Paxton

Uniview

BHVcertificaat.online

Akuvox

RoSecure

Nimo Drone Security

Centurion

Sequrix

GFT

Trigion

Secusoft

Hikvision

20face

CDVI

Lobeco

Unii

Crown Security Services

Brivo

VAIBS

Kiwa

Nimo Dog Security

Gold-IP

Eagle Eye Networks

VVNL

NetworxConnect

ADI

Nenova

OSEC

Advancis

Masset Solutions

Dero Security Products

Multiwacht

Add Secure

SMC Alarmcentrale

VEB

Bosch Security Systems

Connect Security

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Optex

Service Centrale Nederland

ARAS

DZ Technologies

Avigilon Alta

Securitas

ASIS

Paraat

SmartSD

Hanwha Vision Europe

SOBA

JMB Groep

Top Security

Bydemes

Grapperhaus gaat het OM strenger controleren

17 februari 2020
Redactie
11:53

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat de procureur-generaal van de Hoge Raad het toezicht op het Openbaar Ministerie verscherpt. Dit naar aanleiding van diverse misstanden bij het OM, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In december beloofde Grapperhaus al te onderzoeken hoe het OM beter in de gaten gehouden kan worden. Dit naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie Fokkens. Die stelde vorig jaar vast dat het in de top van het OM ontbreekt aan ethisch leiderschap. In het bijzonder ging het daarbij om de heimelijke relatie tussen twee hoofdofficieren van justitie, Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Van Nimwegen zou bovendien onnodige dienstreizen hebben gemaakt en financieel misbruik hebben gemaakt van zijn positie. De Kamer wil dat Grapperhaus het geld terugvordert. Daarnaast wordt onderzocht hoe voor de derde keer de foto van kroongetuige Nabil B. in verkeerde handen terecht kon komen.

Capaciteit
Hoe goed het OM gecontroleerd gaat worden is de vraag. Het mag niet ten koste gaan van overige taken van de Hoge Raad. Volgens Grapperhaus zal de procureur-generaal zijn toezichthoudende taak verruimen en onderzoek doen naar aanleiding van incidenten of uitvoering in het algemeen. Ook zal hij zelf het initiatief kunnen nemen voor onderzoek binnen het OM door de Inspectie Justitie en Veiligheid. De minister kijkt nog of uitbreiding van de capaciteit van de Hoge Raad nodig is. De procureur-generaal maakt geen deel uit van de staande magistratuur en is belast met de vervolging van ambtsmisdrijven. Hij krijgt ondersteuning van het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie (BIOM), dat meer medewerkers krijgt. Verder wordt de positie van de integriteitsonderzoekers van het OM  versterkt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner