Grapperhaus wil criminelen makkelijker kunnen plukken

Minister Grapperhaus komt dinsdag met een wetsvoorstel dat het afpakken van met criminaliteit verdiend geld makkelijker moet maken. Zo kunnen geld en bezittingen al in beslag worden genomen voordat de verdachte veroordeeld is. Ook kunnen bankrekeningen worden bevroren om te voorkomen dat geld wordt weggesluisd.

De drijfveer voor veel criminelen is het verdienen van geld, maar hun drugsgeld is allesbehalve een rustig bezit”, zegt Grapperhaus in een toelichting op zijn voorstel in De Telegraaf. Hij verwacht criminelen met de nieuwe wet ook direct in hun criminele bedrijfsvoering te kunnen raken. Niet alleen hoeft inbeslagname niet langer te wachten op een veroordeling, het maakt ook niet meer uit wie de eigenaar is van bepaalde objecten, als aannemelijk is dat deze betaald zijn met op een illegale wijze verdiend geld. Het is aan de verdachten om het tegendeel te bewijzen.

Ondermijning
Grapperhaus wijst erop dat criminelen steeds meer mogelijkheden verliezen om te investeren in verdere illegale praktijken, zodat ook ondermijning wordt bemoeilijkt. Ondermijning houdt in dat het criminele geld wordt gebruikt om legale activiteiten te financieren om zo meer invloed te krijgen op de ‘bovenwereld’ of om het geld wit te wassen. En het geld snel overboeken naar een rekening in het buitenland kan straks ook worden verhinderd. De nieuwe wet moet nog wel worden beoordeeld door experts en andere critici. Daarna is nog instemming nodig van de Tweede en Eerste kamer.

Deel dit artikel via: