Grapperhaus wil extra geld voor bestrijding drugsbendes

Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid gaat vrijdag in de ministerraad pleiten voor structureel extra geld voor de strijd tegen de drugscriminaliteit. Het eenmalige ‘ondermijningsfonds’ van 100 miljoen euro is volgens hem namelijk niet voldoende. “Dat is slechts een eerste grote stap, maar we moeten nu heel hard doorpakken.”

De moord op advocaat Derk Wiersum, woensdag in Amsterdam, is volgens de minister een signaal dat de drugsbendes continu grenzen blijven overschrijden. Eerder werd al de broer van de cliënt van Wiersum doodgeschoten, terwijl die niets met drugs te maken had. Met deze liquidaties wil een van de bendes duidelijk maken wat er gebeurt met leden die met justitie of politie praten.

Persoonsbeveiliging
Grapperhaus wil dat er elk jaar extra geld komt voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Ook de Tweede Kamer is hier voorstander van en vorige week schreven het Openbaar Ministerie en twaalf burgemeesters nog een brandbrief aan de Kamer, waarin zij waarschuwden dat de overheid geen grip meer heeft op de ontwikkeling van de drugscriminaliteit.
Als Justitie & Veiligheid daadwerkelijk meer geld krijgt, zal dit deels worden besteed aan betere beveiliging van advocaten, rechters en officieren van justitie die bij drugszaken betrokken zijn. Vooruitlopend hierop is al extra beveiliging geregeld voor mensen die zich bezighouden met de rechtszaak tegen de bende van Ridouan Taghi, die van de liquidaties verdacht wordt. Ook zijn er plannen om extra beveiliging te regelen voor journalisten, die verslag doen van de zaak Marengo. De aanslag op het gebouw van De Telegraaf in juni 2018 heeft bewezen, dat ook zij een groot risico lopen.

Deel dit artikel via: