Grenscontroles gestart: weinig impact verwacht
De Koninklijke Marechaussee is maandag begonnen met extra grenscontroles op aanwijzing van het kabinet. Deze maatregel, bedoeld om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan, wordt uitgevoerd met de bestaande capaciteit. Daardoor zullen reizigers naar verwachting weinig merken van de controles.
Asielminister Faber kondigde deze aanpak vorige maand aan, maar kon destijds geen cijfers geven over het aantal controles. Vakbond Marver schat dat maximaal vijftig marechaussees worden ingezet. Met ruim 800 grensovergangen naar België en Duitsland betekent dit dat controles steekproefsgewijs plaatsvinden.
Reizigers hoeven niet te vrezen voor lange files of blokkades. Auto’s worden willekeurig naar controleposten geleid, zonder slagbomen of verkeersfuiken. Het advies is wel om altijd een identiteitsbewijs bij de hand te hebben. Naast controles op wegen wordt ook strenger gecontroleerd in treinen, op water en luchthavens. Nieuw is dat de marechaussee nu langer op dezelfde plek mag controleren en meer bevoegdheden heeft, bijvoorbeeld bij het doorzoeken van internationale treinen.
Zorgen
Ondanks deze voorbereidingen blijven zorgen bestaan. Politieke partijen en grensgemeenten vrezen overlast voor inwoners en forenzen. Minister Faber kreeg woensdagavond in de Tweede Kamer kritiek op het gebrek aan duidelijke informatie over de impact van de maatregelen. Ook de burgemeesters van 46 grensgemeenten hebben eerder hun bezorgdheid geuit, maar spraken geruststellende woorden na overleg met Faber.
Volgens vakbond Marver is de angst overdreven. Door jarenlange bezuinigingen kampt de Marechaussee met beperkte middelen, wat de controles inefficiënt maakt. De bestaande capaciteit laat volgens de bond geen intensieve controles toe.
Waar en wanneer controles plaatsvinden, blijft onduidelijk. Het doel blijft een gerichte aanpak zonder onnodige verstoringen van het grensverkeer.