Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

Seagate

LUGN

Bosch Security Systems

Multiwacht

VGN Group

Distri Company

Seris

Advancis

Dero Security Products

Paxton

MOBOTIX

Milestone

NIBHV

Optex

Gold-IP

Aritech

Alphatronics

IDIS

BHVcertificaat.online

Teletek

Akuvox

Masset

VEB

Oribi ID Solutions

OSEC

G4S

VideoGuard

VBN

Lobeco

EAL

Securitas

i-Pro

ASSA ABLOY

Trigion

ARAS

CDVI

Genetec

Paraat

Ajax Systems

Sequrix

Synguard

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

Kidde Commercial

SOBA

Eizo

Network Optix

Add Secure

Nenova

ADI

Connect Security

Bydemes

2N

VAIBS

Eagle Eye Networks

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Top Security

Paralax

Unii

CSL

HID

Service Centrale Nederland

SmartSD

VisionPlatform.ai

ASIS

Uniview

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

SMC Alarmcentrale

VVNL

MPL

Intrasec

Centurion

HD Security

Brivo

Grensoverschrijdend gedrag bij politie vaker dan elders

20 maart 2022
Redactie
17:48

Pesterijen, discriminatie en intimidatie komen binnen de politie bovengemiddeld vaak voor, schrijft Trouw. In maar 19 van de 1400 teams kwam de afgelopen twee jaar geen vorm van grensoverschrijdend gedrag voor. Een derde van de slachtoffers doet geen melding van incidenten.

Trouw baseert zich op de nieuwe medewerkersmonitor van de Nationale Politie. Van de 32.000 politiemensen die daaraan hebben meegewerkt, is 12 procent geconfronteerd met pesten in de jaren 2020 en 2021. Dat is 4 procent meer dan gemiddeld binnen de beroepsbevolking. Wel daalt het probleem ten opzichte van eerdere jaren. Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer denkt echter niet dat pesterijen, intimidaties en racistische uitlatingen ooit geheel zullen verdwijnen bij de politie. Het is volgens haar helaas menselijk gedrag. Daarnaast is de cultuur er niet naar om werk van incidenten te maken.

Werkdruk
Huyzer denkt dat het ook met de aard van het werk te maken heeft. Agenten werken vaak onder stress en zeggen dan sneller iets dat ze niet zouden moeten zeggen. Zo komt discriminatie vaker voor onder agenten die onder hoge werkdruk moeten werken. Een van de ernstigste incidenten was de appgroep ‘Jan Smit’, die Rotterdamse agenten gebruikten om hun meningen over etnische groepen te delen. De deelnemers kwamen er met een berisping vanaf, omdat racisme niet als reden voor ontslag was beschreven. Om de drempel voor slachtoffers te verlagen is een ombudsfunctionaris ingesteld, maar daarvan zou maar 13 procent van de gepeste medewerkers gebruik van maken. Een derde doet melding bij de leidinggevende en eveneens een derde doet niets. Huyzer verwacht dat de bereidheid om te melden zal toenemen, nu er steeds meer vrouwen en mensen van kleur bij de politie komen. Zij vindt dat de politie keihard moet blijven werken aan het uitbannen van grensoverschrijdend gedrag.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

Distri Company

Seagate

SequriX

Suricat

Wordt een partner