Groot alarm voor de alarminstallateur?
Er ligt een groot gevaar op de loer voor de beveiligingsbranche, bestaande uit onder andere installatiebedrijven, particuliere beveiligingsorganisaties en Particuliere Alarm Centrales (PAC). Daarvoor waarschuwt Marleen Salomons, product manager 247Services bij RoutIT.
“Leveranciers van beveiligingsproducten, zoals bewakingscamera’s, alarmeringssystemen en brandmelders worden geconfronteerd met de digitale transitie in het vak van beveiliging en alarmering”, zegt Marleen Salomons van RoutIT. “Het vakgebied verandert namelijk, omdat ook de wereld om ons heen digitaliseert.”
Ook de beveiligingsmarkt zit volgens de product manager 247Services volop in de digitale transitie. “Dat betekent dat het naast het leveren en installeren van producten steeds vaker gaat om het aanbieden van op IP-gebaseerde diensten en dat vereist een diepere kennis van netwerken en systemen.” Maar waar iets verandert ontstaan volgens Salomons ook altijd nieuwe kansen. “Alarminstallateurs die in staat zijn om moderne digitale diensten en oplossingen aan te bieden zullen van nieuwe verdienmodellen kunnen profiteren.”
Goed moment
Nog een belangrijke verandering is dat per 1 september 2019 ISDN wordt uitgefaseerd. Door de verschuiving naar snellere verbindingen wordt alarmering volledig IP-gebaseerd. Dat is volgens Salomons een goed moment voor installateurs om te profiteren van nieuwe kansen die ontstaan door apparaten en systemen aan elkaar te koppelen. “Gebruikers willen steeds vaker een alarmeringssysteem als onderdeel van één totaalsysteem waar op basis van het soort calamiteit automatisch een gewenste actie plaatsvindt. Bijvoorbeeld het versturen van een noodsignaal naar de smartphone van de sleutelhouder. Ook wil de klant van nu een app waarmee hij zelf bloktijden kan instellen en waarmee hij op afstand het alarm kan aan- en uitzetten. Dat allemaal zonder tussenkomst van de alarminstallateur of PAC.”
Samenwerken
“Dergelijke nieuwe dienstverlening kan alleen op basis van IP”, vervolgt de product manager. “Wie gaat de klant dan kiezen? Als het beveiligingsbedrijf dat de alarminstallatie heeft geleverd de kennis niet heeft, zal de klant overstappen naar een bedrijf dat haar roots heeft in internettoepassingen. Dat betekent voor beveiligingsbedrijven dus in ieder geval dat een verdiepingsslag in digitale kennis noodzakelijk is. Juist daar zien wij als RoutIT een uitgelezen kans om met elkaar samen te werken.”
Er valt niet aan te ontkomen dat digitale alarmering de norm wordt. Het goede nieuws is volgens Salomons dat dit niet perse betekent dat een traditionele alarminstallateur zelf alle kennis van IT en ICT moet hebben. “Daarvoor gaan de technologische ontwikkelingen nu eenmaal te snel. Samenwerken kan dan slimmer zijn. Je groeit dan samen met een gespecialiseerde partner tot een aanbieder van IT en ICT, waarbij je het centrale aanspreekpunt blijft voor klanten die geïntegreerde oplossingen willen op basis van IP.”
Internet of Things
“Voor alarminstallateurs bieden we een compleet 247Control Center dat zij voor hun eigen klanten kunnen inzetten”, zegt Salomons. “We waarborgen 24 uur per dag, 7 dagen in de week de fysieke en digitale beveiliging, monitoren en troubleshooten de internetverbinding en bewaken slimme IoT-toepassingen van de klant. Steeds meer apparaten worden immers met internet verbonden en voorzien van sensoren waardoor zij een alarm kunnen uitzenden als iets defect raakt of als onderhoud nodig is. Het 247Control Center is geregistreerd onder PAC-nummer 141 en gecertificeerd volgens de Europese norm NEN-EN 50518, waardoor ook inbraak- en overvalalarm verwerkt mag worden.” De product manager nodigt installateurs die meer willen weten uit om vrijblijvend contact op te nemen. Wij laten dan zien hoe je als installateur voor je klant een innovatieve alarmcentrale in de cloud kunt opzetten en hoe je een moderne totaaloplossing creëert. Zo kan je enerzijds mee blijven groeien in steeds sneller veranderende tijden en anderzijds blijven doen waar je al jarenlang goed in bent.”