Grootste 112-meldkamer officieel van start in Apeldoorn

In Apeldoorn wordt dinsdag de grootste 112-meldkamer van Nederland geopend. Hiervoor moesten vijftig technische systemen worden overgezet, zonder dat dit ten koste mocht gaan van de bereikbaarheid van 112. Er komen 450 centralisten te werken, die dagelijks zo’n 2000 meldingen verwerken.
Volgens het hoofd van de meldkamer, Niels Nijman, werd voor de operatie een draaiboek van militaire precisie gebruikt om ervoor te zorgen dat geen enkel 112-telefoontje tussen wal en schip zou vallen. Ook de hulpverleners moesten optimaal bereikbaar blijven. De nieuwe meldkamer vervangt de oude centrales in Apeldoorn, Arnhem en Hengelo. De belangrijkste reden was een besparing op het steeds schaarser wordende personeel. Daarnaast is de nieuwe meldkamer aangesloten op het landelijke netwerk van tien meldkamers, waarbij de meldkamers elkaar kunnen overnemen bij storingen of andere problemen.
Gezonde verblijfsomgeving
De realisatie van het interieur van de door Arcadis gebouwde meldkamer is na een Europese aanbesteding gegund aan cepezed. Dat heeft veel aandacht besteed aan een gezonde verblijfsomgeving. Het gebouw ontvangt royaal daglicht, heeft veel groenelementen en een goede beheersing van de temperatuur en luchtkwaliteit. Ook heeft het volgens de architecten een aangename akoestiek en is een minimum aan materialen gebruikt, die bovendien duurzaam zijn. Het interieur is ontworpen met warme, aardse tonen en materialen en bevat accenten gebaseerd op de natuurlijke omgeving van de Veluwe.
Het gestapelde volume heeft aan beide uiteinden voltransparante gevels die refereren aan het ‘wakend oog’ van de gebruikers. De cortenstalen bekleding van de gesloten geveldelen heeft een warme uitstraling die goed in de omgeving past. De grote meldkamer in de onderbouw heeft een volledig vrije overspanning en ook de bovenbouw met kantoor- en vergadervoorzieningen is bij de uitkragingen volledig kolomvrij. Daarmee zijn de indeling en het gebruik optimaal flexibel.
Het gebouw is het resultaat van tien jaar voorbereiding, waarbij vooral aandacht uitging naar het voorkomen van problemen bij het overzetten van de techniek. Zo’n honderd ict-ers werden ingezet om alles soepel te laten voorlopen. Mensen in Oost-Nederland hoeven volgens Nijman dan ook niet bang te zijn dat zij dinsdag de hulpdiensten niet kunnen bereiken.