Grootste cocaïnevangst ooit

Een grootschalig onderzoek naar drugshandel, ondersteund door Europol, leidde tot de ontmanteling van een criminele organisatie in Ecuador die op grote schaal cocaïne leverde aan de EU via belangrijke havens. De internationale operatie werd geleid door de Ecuadoraanse Nationale Politie en kreeg steun van de Duitse en Spaanse autoriteiten, waaronder de Duitse criminaliteitsbestrijding (LKA Baden-Württemberg), de Duitse douane (ZFA Stuttgart) en de Spaanse Guardia Civil.
De criminele groep in Ecuador was onderdeel van een intercontinentaal netwerk dat zich bezighield met de smokkel van tonnen cocaïne per zeecontainer naar Europa. Zij regelden het transport, beheerden geldstromen via bedrijven en tussenpersonen en onderhielden contact met leveranciers. In Duitsland en Spanje werkten andere cellen binnen het netwerk aan de distributie van de drugs, met inzet van transportbedrijven en chauffeurs.
Op 13 maart leidde een grote politieactie in Guayaquil tot 36 arrestaties, 50 huiszoekingen en inbeslagname van voertuigen, documenten en elektronische apparatuur. Sinds de start van het onderzoek in 2024 hebben de autoriteiten in Ecuador en de EU al 73 ton cocaïne onderschept en 14 verdachten gearresteerd in Duitsland en Spanje. De smokkelroute liep via havens in België, Duitsland, Nederland en Spanje.
Internationale aanpak georganiseerde misdaad
Europol-directeur Catherine De Bolle benadrukt dat georganiseerde misdaad zich wereldwijd afspeelt en daarom een internationale aanpak vereist. Door nauwere samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen kan de hele keten van productie tot distributie worden aangepakt.
Sinds 2023 ondersteunt Europol de operatie door informatie-uitwisseling en analyse en stuurde het op de actiedag experts naar Ecuador. De operatie past in een bredere strategie om criminele netwerken systematisch te verstoren, inclusief het opsporen van geldstromen en witwaspraktijken.
Daarnaast heeft Europol recent samenwerkingen met Ecuador en Brazilië versterkt om operationele informatie uit te wisselen. Binnen de EU worden grote havensteden zoals Rotterdam, Antwerpen en Hamburg betrokken bij de bestrijding van drugssmokkel, met als doel logistieke netwerken van criminele organisaties te ontmantelen.