Beveiliging nieuws
leaderboard fsse 2024

Onze partners

Nimo Dog Security

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Securitas

Paraat

Centurion

NIBHV

Nenova

Lobeco

G4S

RoSecure

OSEC

Connect Security

Oribi ID Solutions

Boon Edam

VBN

SmartSD

Bydemes

Gold-IP

Kiwa

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

ADI

ASIS

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

Brivo

Seagate

VAIBS

Genetec

Paxton

Seris

DZ Technologies

Ajax Systems

Sequrix

EAL

Secusoft

Advancis

Eagle Eye Networks

JMB Groep

SmartCell

VEB

i-Pro

Top Security

De Beveiligingsjurist

Trigion

Unii

Optex

HD Security

Alphatronics

Akuvox

ASSA ABLOY

2N

VVNL

Milestone

CDVI

GFT

Hikvision

Bosch Security Systems

Add Secure

BHVcertificaat.online

CardAccess

HID

20face

Masset Solutions

Koninklijke Oosterberg

Uniview

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

Explicate

Crown Security Services

NetworxConnect

SOBA

IDIS

MPL

Eizo

Nimo Drone Security

CSL

Multiwacht

ARAS

Avigilon Alta

Dahua

Grootste digitale bankroof ooit met malware

15 februari 2015
Redactie
20:10

Hackers hebben sinds 2013 naar schatting honderden miljoenen dollars gestolen bij zo’n 100 banken en financiële instellingen door hun computers te infiltreren met malware. Het gaat mogelijk om de grootste digitale bankroof ooit.

CarbanakEen rapport over de hack moet op maandag worden gepubliceerd, maar Kaspersky Lab heeft The New York Times al inzicht gegeven in de bevindingen. Kaspersky ontdekte de roof bij onderzoek naar een bank in Kiev, waar malware op de systemen werd ontdekt. De cyberbende ‘Carbanak’ zou al bijna 2 jaar actief zijn. Elke bankroof nam gemiddeld 2 tot 4 maanden in beslag: van het infecteren van de eerste computer in het bedrijfsnetwerk van de bank tot het wegsluizen van het geld. De malware kwam op de computers terecht door phishing-mailtjes waar bankpersoneel op klikte. Volgens Daarmee werd onder andere een tool voor remote toegang geïnstalleerd waarmee de routines van het bankpersoneel konden worden bespioneerd. Vervolgens maakten de hackers geld over naar ‘dummy’-accounts in meerdere landen. De transacties zouden niet zijn opgevallen. Op deze manier zou zeker 300 miljoen dollar, omgerekend 263 miljoen euro, zijn gestolen, maar mogelijk gaat het zelfs om het drievoudige. Daarmee is het mogelijk de grootste diefstal bij banken ooit.
Het meeste geld werd gestolen van Russische banken, maar onder de doelwitten waren ook enkele Nederlandse banken. In totaal zouden banken en financiële instellingen in meer dan 30 landen zijn getroffen. Opsporingsinstanties, waaronder de Nederlandse High Tech Crime Unit, zouden nog bezig zijn om de impact van de digitale roof te verifiëren.
De Nederlandse Vereniging van Banken heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten dat het ‘geen aanwijzingen heeft gevonden’ dat er Nederlandse banken slachtoffer zijn geworden van de digitale roof. ABN Amro en ING bevestigen dat.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner