Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VBN

SmartSD

Unii

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Bydemes

CardAccess

Alarm Meldnet

HD Security

Seris

SmartCell

BHVcertificaat.online

20face

Akuvox

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

VVNL

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

Service Centrale Nederland

OSEC

Gold-IP

Trigion

HID

Sequrix

Milestone

CDVI

Connect Security

NIBHV

Nimo Dog Security

NetworxConnect

ARAS

Optex

Multiwacht

DZ Technologies

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Securitas

2N

Hikvision

VideoGuard

Seagate

ASIS

Uniview

CSL

PG Security Systems

EAL

Top Security

VEB

Eagle Eye Networks

Kiwa

GFT

Add Secure

Lobeco

Brivo

Paraat

Dero Security Products

RoSecure

Genetec

SOBA

ADI

Centurion

Secusoft

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Explicate

IDIS

Nenova

Crown Security Services

VAIBS

Bosch Security Systems

Advancis

Eizo

Masset Solutions

i-Pro

G4S

Alphatronics

Paxton

Grote internationale politieactie tegen drugscriminaliteit

9 november 2021
Redactie
10:17

Onder regie van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant is dinsdagochtend een grote politieactie van start gegaan, waarbij honderden agenten uit Nederland en België zijn betrokken. De actie houdt verband met een omvangrijk onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighield met productie van synthetische drugs.

Rond 05.00 uur viel de politie op groot aantal plekken binnen op adressen in onder andere Bergeijk, Utrecht, Pelt (B), Eindhoven en Neerpelt (B). Er zijn tot nu toe zes arrestaties verricht. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De gearresteerden worden verdacht van de productie van en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. Ze zijn tussen de 20 en 34 jaar oud. Hoofdverdachte in de zaak is een 32-jarige man uit Bergeijk. Hij zou een leidende rol hebben gehad en werd in Bergeijk aangehouden door een arrestatieteam.

Doorzoekingen
Na de aanhoudingen is begonnen met een uitgebreide doorzoeking van de woningen van de verdachten en andere plekken die voor het onderzoek relevant zijn. In totaal is een groot aantal locaties betreden. Er wordt gezocht naar geld en zaken die in verband kunnen worden gebracht met de productie of de handel van drugs. Een specialistische eenheid van de politie helpt bij de doorzoekingen. Er wordt onder meer gezocht naar verborgen ruimtes. Op dit moment zijn de doorzoekingen nog volop bezig. Een woonwagencentrum in Bergeijk is grotendeels afgesloten voor onderzoek. Gedurende de dag worden er ongeveer 250 agenten in Nederland ingezet en 25 in België.

Aanleiding onderzoek
De politie deed sinds mei 2020 onderzoek naar de organisatie, die betrokken zou zijn bij grootschalige productie van synthetische drugs. Het onderzoeksteam kreeg de beschikking over een groot aantal chatberichten van de berichtendiensten Encrochat, Sky-ECC en Anom, waaruit bleek van meerdere drugslabs in Nederland, Duitsland en België. In onder andere Tegelen, Ruppach (D), Kassel (D) en Lanaken (B) werden de afgelopen maanden labs ontmanteld. Deze acties zorgden voor extra bewijs in de zaak. Gedurende de onderzoeksperiode is er een intensieve samenwerking geweest met zowel de Belgische als de Duitse autoriteiten.

‘De politie tikt uiteindelijk op je schouder’
De chatberichten hebben in meerdere zaken al voor een doorbraak gezorgd en de politie en het Openbaar Ministerie verwachten nog meer resultaten te boeken in onderzoeken naar ondermijnende criminaliteit: “Het is een enorme bron van informatie die ons veel inzichten geeft in de werkwijzen van criminele organisaties. Er komt een moment dat de politie op je schouder tikt”, laten politiechef Wilbert Paulissen en hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers weten. Later wordt meer bekend gemaakt over de resultaten van de doorzoekingen en aanhoudingen. De verdachten zitten vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner