Grote politieactie door jongens met nepwapens

Zaterdagmiddag kwamen in Breda meerdere zwaarbewapende politie-eenheden in actie nadat burgers twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen hadden gemeld. Nadat de mannen overmeesterd waren, bleek het om twee jongens van 13 en 14 jaar te gaan, met realistisch ogende speelgoedwapens.

De twee jongens zijn volgens de politie door het oog van de naald gekropen toen ze werden benaderd door meerdere agenten in ‘zware vesten’. Die reageerden op een melding dat er twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen in de bosjes lagen. “We kunnen dit soort meldingen alleen maar serieus nemen”, zei de Officier van Dienst (OvD). “We moeten om onze eigen veiligheid denken.” Om die reden werden na de melding meerdere politie-eenheden naar de Cimburgalaan in Breda gestuurd. Vooraf kregen de agenten opdracht om hun zware vesten aan te trekken die zwaardere kogels tegenhouden dan hun dagelijkse steekwerende vesten. Maar dan nog is het een groot risico om twee mensen te benaderen die automatisch wapens bij zich hebben. Er werd snel een aanvalsplan gemaakt.

Speelgoedwapens
Omzichtig werden de twee benaderd terwijl de agenten hun hand op hun wapen hadden om zo snel mogelijk te kunnen schieten als het nodig mocht zijn. Het tweetal werd gespot en aangeroepen. De twee ‘mannen’ reageerden op de juiste manier. Zij maakten geen verdachte beweging en gaven volledige medewerking. Pas toen bleek dat het om twee jongens van 13 en 14 jaar ging met niet van echt te onderscheiden bewerkte speelgoedwapens. Verder hadden ze maskers en vesten gemaakt. “Een hele coole maar gevaarlijke uitrusting”, aldus de OvJ. “Alleen voor gebruik in eigen huis of tuin, niet op de openbare weg.”

Verboden
“Het ging maar net goed”, aldus Ovd. “Het is maar goed dat de jongens geen rare beweging maakten toen ze werden aangeroepen. Dan hadden we nu in een hele nare situatie gezeten.” De jongens kwamen met de schrik vrij en krijgen verder van de politie geen straf. Er is een gesprek met de ouders geweest en de uitrusting en wapens worden vernietigd.
Zo vlak voor de vakantie maakt de politie zich weer zorgen over echte wapens die onder andere uit het buitenland, waar ze vaak vrij te verkrijgen zijn, meegenomen worden. Ook het ombouwen van speelgoedwapens kan levensgevaarlijk zijn. De politie geeft een waarschuwing voor ouders: weet waar je kinderen mee buiten lopen. Normale speelgoedwapens zijn niet voor niets fel gekleurd, zodat ze van echt te onderscheiden zijn. “Veel minder cool maar wel een stuk veiliger”, aldus de OvJ. “Het is gewoon verboden om met een wapen, dat op een echt wapen lijkt, op straat te lopen. Hou je daar gewoon aan.”

Deel dit artikel via: