Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Hanwha Vision Europe

Nenova

ASIS

Alarm Meldnet

Multiwacht

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Centurion

Securitas

Secusoft

HID

SOBA

JMB Groep

Paraat

Sequrix

Trigion

SmartSD

Alphatronics

Optex

CDVI

Oribi ID Solutions

Advancis

SMC Alarmcentrale

Bydemes

HD Security

NIBHV

Kiwa

VAIBS

IDIS

Gold-IP

Brivo

VEB

Seris

Masset Solutions

Uniview

Hikvision

VideoGuard

Ajax Systems

CSL

Lobeco

Connect Security

VBN

i-Pro

20face

GFT

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Genetec

ADI

SmartCell

Explicate

Avigilon Alta

Milestone

DZ Technologies

ARAS

OSEC

CardAccess

Eagle Eye Networks

Add Secure

EAL

Seagate

Crown Security Services

Top Security

2N

Bosch Security Systems

Akuvox

Service Centrale Nederland

VVNL

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Unii

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

G4S

De Beveiligingsjurist

Eizo

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Grote stijging van aantal DDoS-aanvallen uit baldadigheid

7 januari 2019
Redactie
07:21

Het aantal DDoS-aanvallen nam het afgelopen jaar flink toe, meldt de NOS op basis van cijfers van internetproviders. Vooral webwinkels moesten het rond de feestdagen ontgelden. Op sommige dagen waren er meer dan 2500 aanvallen.

Het totale aantal DDoS-aanvallen lag vorig jaar 15 procent hoger dan in 2017, zo constateerde stichting NBIP, een samenwerkingsverband van internetproviders. De NBIP beheert de Nationale Wasstraat, waarmee providers zich kunnen beschermen tegen DDoS-aanvallen. Die bescherming blijkt hard nodig. Net als gewone winkels moeten webwinkels het van de feestdagen hebben en dan levert het een enorme schade op als de servers tijdelijk onbereikbaar zijn. De beveiliging hield echter stand ondanks het grote aantal aanvallen, zegt directeur Octavia de Weerdt van de NBIP tegen de NOS.

Baldadigheid
Volgens een voormalige hacker worden DDoS-aanvallen vaak uit baldadigheid uitgevoerd. Het begint met gamers die uit frustratie over hun verlies de internetaansluiting van de winnaar platleggen. Vervolgens gaan zij zich uit verveling op grote websites richten. Het grote probleem is dat je geen ICT-expert hoeft te zijn om bijvoorbeeld een bank aan te vallen. Begin vorig jaar werden onder meer de Belastingdienst, banken en DigiD aangevallen. Elke keer bleken deze aanvallen door eenlingen uitgevoerd te worden. Die maken daarbij gebruik van ‘dienstverleners’, die tegen betaling helpen bij het opzetten van een grootschalige DDoS-aanval. Duur is het niet. Zelfs scholieren maken ervan gebruik om de website van hun school aan te vallen.

Sport
Inmiddels heeft de politie vijftien websites uit de lucht gehaald, nadat gebleken was dat deze DDoS-aanvallen faciliteerden. Frank Groenewegen van Fox-IT verklaart echter tegenover de NOS dat dit weinig uithaalt. ‘Even googelen en je hebt zo weer een andere aanbieder.’ Volgens hem is het belangrijker dat de daders worden opgespoord en aangepakt. Volgens cybersecurity-expert Rickey Gevers is het uitvoeren van DDoS-aanvallen een sport geworden onder de jongeren.
Iedereen probeert volgens hem een eigen DDoS-kanon te creëren, dat bijvoorbeeld op webwinkels wordt gericht. Soms zijn die zo krachtig, dat de webwinkels voor langere tijd onbereikbaar worden. De grotere zaken hebben daar inmiddels goede beveiliging tegen, waardoor de problematiek zich naar het MKB verplaatst. Volgens Groenewegen beseffen de daders meestal niet wat voor ellende zij aanrichten en dat het serieus strafbaar is wat zij doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner