Grote toename van sectoren die biometrie gebruiken

Er is een enorme toename van bedrijven en sectoren die biometrische technologie toepassen. Dit constateert ievo, een Britse specialist op dit terrein. Luchthavens, het bankwezen en het bedrijfsleven gebruiken biometrische authenticatie om de veiligheid en de veiligheid van werknemers te verbeteren.

De samenleving wordt zich steeds meer bewust van het belang van goede beveiliging. Dat komt onder andere door de steeds geavanceerdere inbreuken op de veiligheid door onder andere cybercriminelen. Dit onderstreept in toenemende mate de noodzaak van biometrische technologie en authenticatie, dat niet langer als toekomstmuziek kan worden beschouwd. Onder andere authenticatie met vingerafdrukken wordt steeds gebruikelijker, wat zorgt voor een soepelere overgang van traditionele beveiligingstechnieken naar biometrie.

Verouderd
Traditionele authenticatiemethoden, zoals pincodes, wachtwoorden en sleutelkaarten, raken langzaam verouderd. Sterker nog, veel bedrijven die dergelijke technieken gebruiken, hebben miljoenen verloren aan criminelen die meekijken bij het invoeren van de codes of die de codes met phishing achterhalen.
Biometrische authenticatie biedt veel hogere niveaus van beveiliging en de apparatuur wordt steeds beter. Vingerafdrukscanners kunnen nu bijvoorbeeld ook vingerafdrukken herkennen als de huid nat, beschadigd, verouderd of droog is. Dankzij biometrische technologie zijn ​individuen beter te onderscheiden. Niet alleen binnen één bedrijf, maar ook sectoroverstijgend.

Gezondheidszorg
Een van de toekomstige trends in biometrie is binnen de gezondheidszorg. De toenemende noodzaak om gezondheidszorgfraude aan te pakken en de privacy van patiënten te waarborgen, zorgt ervoor dat biometrische authenticatie en technologieën een grote rol zullen gaan spelen in de toekomst van de sector.
Biometrische technologie wordt onder andere ingezet om ziekenhuispersoneel te identificeren en de toegang tot specifieke gebieden binnen een ziekenhuis te beperken. Naarmate de technologie beter wordt, zal ook de vraag naar deze ontwikkeling toenemen. Biometrische authenticatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met wachtwoorden en elektronische kaarten om toegang te krijgen tot gevoelige bestanden, waardoor de beveiliging verder wordt verbeterd. Op dezelfde manier kan de technologie helpen bij het automatiseren van de werkprocessen, zoals bij aanwezigheidsregistratie.
Andere toekomstige trends voor biometrie in de gezondheidszorg zijn vingerafdrukken om te zorgen voor nauwkeurige identificatie van patiënten. De Universiteit van Californië in San Diego ontwikkelde een nieuwe biometrische technologie die kan helpen bij het veilig identificeren van patiënten in situaties van rampenbestrijding, migraties, het voorkomen van mensenhandel en het opvangen van vluchtelingen.

Biometrie op school
De recente schietpartijen op scholen in de VS hebben het debat heropend over het verbeteren van de beveiliging op scholen. Politici, ouders en de gemeenschap zijn grotendeels verdeeld over de kwestie, maar biometrische technologie kan effectiever en minder intimiderend zijn dan gewapende bewakers op elke school. Biometrie op scholen kan fysieke identificatie bieden voor toegang tot en toegang tot klaslokalen, waardoor het risico van ongewenste bezoekers wordt verminderd en een school wordt ‘afgesloten’ als en wanneer dat nodig is.
Vingerafdrukscanners zijn relatief eenvoudig te implementeren en vanwege hun aard bijna ondoordringbaar voor hackers, omdat vingerafdrukafbeeldingen niet op de lezers worden opgeslagen. Op dezelfde manier kunnen ze samenwerken met andere beveiligingstechnologieën, zoals stemherkenning of zelfs sleutelkaarten om de beveiliging verder te verhogen. Biometrie op scholen kan ook veel administratieve processen stroomlijnen, zoals bij betaling van catering, deelname aan colleges en het registreren van afwezigheid.

Biometrie voor opsporing
De zoektocht naar betrouwbare en nauwkeurige identificatie zal biometrie alledaags maken. De toekomstige trends voor biometrie, zo voorspelt ievo, omvatten een massale uitrol naar vele sectoren. Biometrische scanners op luchthavens worden bijvoorbeeld steeds gebruikelijker. Niet alleen bij de paspoortcontrole, maar ook om passagiers veilig van ingang tot vliegtuig te begeleiden, zonder dat de passagier daarbij enige hinder ondervindt. Naast de vingerafdruk worden ook steeds meer kenmerken ingezet, zoals de stem. Als de autoriteiten stemmen gaan vastleggen, kan dat helpen bij het oplossen van ontvoeringszaken en andere ernstige misdrijven, door afgeluisterde stemmen te vergelijken met stemmen in een database. Hoewel dit laatste nog wel ver weg lijkt, is biometrie al een zeer bruikbaar hulpmiddel voor alle soorten organisaties die hun beveiliging en de bescherming van identiteiten van groot belang vinden.

Deel dit artikel via: