Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

Hanwha Vision Europe

Securitas

Seris

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

Brivo

HD Security

CardAccess

Koninklijke Oosterberg

Dero Security Products

20face

VBN

Advancis

DZ Technologies

Secusoft

Top Security

HID

OSEC

BHVcertificaat.online

Add Secure

ARAS

NetworxConnect

Eizo

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

VEB

Paraat

MPL

Nenova

Ajax Systems

Unii

RoSecure

Connect Security

Eagle Eye Networks

Dahua

Milestone

Centurion

CSL

Masset Solutions

Crown Security Services

VAIBS

IDIS

ASIS

2N

i-Pro

ASSA ABLOY

VVNL

EAL

SOBA

ADI

Gold-IP

Akuvox

Kiwa

Seagate

Optex

Alphatronics

CDVI

JMB Groep

Nimo Drone Security

Explicate

Nimo Dog Security

Lobeco

Oribi ID Solutions

Bydemes

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Genetec

Uniview

Hikvision

G4S

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Multiwacht

Bosch Security Systems

GFT

Paxton

Boon Edam

SmartCell

NIBHV

Sequrix

Regio Control Veldt

GVM vaker opgelegd voor gewelds- en zedenmisdrijven

22 juni 2022
Redactie
12:30

De Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM) is 46 keer opgelegd in 2020. Dat is veel vaker dan in de eerste twee jaren na de introductie van de maatregel, meldt het WODC. De GVM, onderdeel van de Wet langdurig toezicht, maakt het mogelijk om langdurig toezicht te houden op ex-justitiabelen die zijn veroordeeld voor een gewelds- of zedenmisdrijf.

Sinds 2018 is de Wet langdurig toezicht (Wlt) volledig in werking getreden. Doel is het voorkomen van recidive van zeden- en zware geweldsdelinquenten en (ex-)tbs-gestelden. De Wlt bestaat uit drie onderdelen van toezicht op ex-veroordeelden die in sommige gevallen zelfs levenslang kunnen duren. Een van die onderdelen is een zelfstandige toezichtmaatregel, die kan worden opgelegd aan zowel veroordeelden tot een gevangenisstraf als aan tbs-gestelden: de Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperkende Maatregel (GVM).

Doelgroep GVM bereikt
De GVM werd in 2018 en 2019 nog maar beperkt opgelegd: totaal 16 keer. In 2020 is er een flinke stijging ten opzichte van de voorgaande jaren: 46 opgelegde GVM’s. De GVM is onder andere opgelegd aan personen veroordeeld voor een terroristisch misdrijf (6 keer), verdachten die het pro Justitia-onderzoek (deels) weigeren (13 keer) en potentieel uitreizende zedendelinquenten (10 keer). De door de wetgever beoogde doelgroepen voor de GVM worden daarmee vaker bereikt dan in de eerste twee jaar van de nieuwe wet. De GVM is het vaakst gecombineerd met de tbs met voorwaarden. Maar ook een combinatie met andere tbs-modaliteiten en de combinatie met onvoorwaardelijke gevangenisstraffen en/of een deels voorwaardelijke gevangenisstraf komen voor.

Minder recidive?
Of de GVM de recidive van ex-zeden- en geweldsdelinquenten daadwerkelijk gaat terugdringen is nog niet te beantwoorden. De oplegging van de GVM betekent namelijk nog niet dat deze daadwerkelijk ten uitvoer wordt gelegd. In een aparte procedure beslist de rechter hierover na een vordering van de officier van justitie. Dit gebeurt op het moment dat de gecombineerde tbs-maatregel en/of gevangenisstraf bijna is afgerond. Dat duurt in de meeste gevallen zeker zo’n vijf jaar.

Lees het volledige rapport.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner