Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Akuvox

Top Security

Optex

Nimo Dog Security

PG Security Systems

G4S

Trigion

Securitas

OSEC

Hikvision

SmartSD

CDVI

Lobeco

Multiwacht

EAL

Bosch Security Systems

Centurion

VideoGuard

ASSA ABLOY

ARAS

Eizo

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

VAIBS

CSL

Alarm Meldnet

HID

Paraat

Hanwha Vision Europe

VBN

JMB Groep

Kiwa

Alphatronics

Ajax Systems

20face

Milestone

2N

NetworxConnect

Bydemes

GFT

RoSecure

SOBA

SMC Alarmcentrale

Brivo

BHVcertificaat.online

NIBHV

SmartCell

Nenova

DZ Technologies

Seagate

Dero Security Products

Connect Security

i-Pro

Seris

Add Secure

Uniview

Avigilon Alta

ADI

ASIS

Crown Security Services

Sequrix

Explicate

VEB

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Regio Control Veldt

VVNL

Advancis

IDIS

Secusoft

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Genetec

Paxton

Unii

HD Security

Network Optix

Haatspraakdetectie in alle EU-talen

10 juli 2024
Redactie
08:17

Textgain, een AI-spin-off van de Universiteit Antwerpen, maakt grote stappen in de strijd tegen online haat en desinformatie. In juni won het bedrijf een prestigieuze Europese AI-competitie. Nu bouwt Textgain een baanbrekend AI-instrument dat haatspraak detecteert in alle officiële Europese talen.

Textgain werkt de komende twaalf maanden aan CaLICO, het eerste geavanceerde Large Language Model (LLM) dat haatspraak in alle EU-talen kan herkennen en verwerken. CEO Guy De Pauw legt uit: “Grote taalmodellen, zeker commerciële, weigeren toxische taal te verwerken. Wij bouwen een eigen model dat dit wel kan, maar niet zelf produceert. Dit is uniek en een groot verschil.”
Recent kreeg Textgain een flinke impuls door de overwinning in de Large AI Grand Challenge, een wedstrijd voor Europese AI-ontwikkelaars. Naast 250.000 euro won het bedrijf ook twee miljoen uur ontwikkeltijd op een Europese supercomputer, wat de training van hun AI-modellen versnelt. COO Redouan el Hamouchi benadrukt het belang van meertaligheid: “In deze gedigitaliseerde wereld is er een groeiende behoefte aan tools voor contentmoderatie. Dankzij deze boost kunnen we onze toepassing versneld trainen voor diverse talen en culturen binnen de EU.”

Ambities
Textgain koestert ambitieuze plannen. Na de ontwikkeling van het AI-Hate Speech-model, met een waarde van enkele miljoenen euro, richt het bedrijf zich op internationale uitbreiding en verdere ontwikkeling van SaaS-toepassingen. De Pauw vertelt: “We ontwikkelen ons eigen taalmodel in plaats van voort te bouwen op bestaande modellen. Dit positioneert ons naast grote spelers zoals OpenAI, Google en Meta. Onze academische benadering, samenwerking met beleidsmakers en wetenschappers, en focus op betrouwbaarheid en precisie onderscheiden ons.”
Het bedrijf hecht veel waarde aan verantwoord en ethisch handelen. “De technologie moet transparant, uitlegbaar en ethisch zijn. Dat zit in ons DNA,” aldus De Pauw. El Hamouchi voegt toe: “We nemen onze verantwoordelijkheid serieus en zorgen ervoor dat al onze processen voldoen aan de strengste ethische normen.” Niet duidelijk is of ook gewerkt wordt aan detectie van haatspraak in niet Europese talen, wat niet verkeerd zou zijn omdat veel haat tenslotte juist van buiten de EU komt.

Textgain, gevestigd in Antwerpen, is ontstaan uit het Computational Linguistics & Psycholinguistics (CLiPS) Research Center van de Universiteit van Antwerpen. Het bedrijf richt zich op het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen zoals haatspraak, desinformatie en gewelddadig extremisme.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner