Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

Optex

Alphatronics

Uniview

Centurion

SmartSD

20face

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Network Optix

ARAS

Add Secure

Secusoft

Advancis

Oribi ID Solutions

ASIS

JMB Groep

ADI

BHVcertificaat.online

HID

IDIS

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

CDVI

Lobeco

Milestone

Top Security

Seagate

Nimo Dog Security

i-Pro

Connect Security

NIBHV

DZ Technologies

HD Security

NetworxConnect

Gold-IP

VAIBS

VEB

CSL

VVNL

VBN

VideoGuard

SOBA

Brivo

Dero Security Products

Ajax Systems

OSEC

Alarm Meldnet

Unii

Securitas

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

De Beveiligingsjurist

Explicate

Avigilon Alta

Genetec

Hikvision

GFT

PG Security Systems

Eizo

CardAccess

Regio Control Veldt

Masset Solutions

SmartCell

Paxton

EAL

Sequrix

Akuvox

Service Centrale Nederland

2N

Crown Security Services

Seris

Trigion

Nenova

G4S

Multiwacht

Paraat

RoSecure

Hacker met ‘Zwitsers zakmes voor cybercrime’ voor de rechter

9 juli 2024
Redactie
06:28

Een Zwitsers zakmes voor cybercrime. Zo typeert het Openbaar Ministerie de software die de 26-jarige hacker Damian E. uit Assen zou hebben ontwikkeld. Deze software maakte het mogelijk om op grote schaal mensen online op te lichten. Dinsdag staat Damian E. voor de rechter, beschuldigd van het creëren van deze gebruiksvriendelijke software die honderden slachtoffers kan maken.

Damian E. beschikte over de inloggegevens van ongeveer 1700 mensen, waarmee hij op hun naam aankopen kon doen bij webwinkels. Het programma kon phishing-e-mails sturen, ingevulde gegevens controleren en nagaan waar slachtoffers online kochten. Vervolgens bestelde hij op hun naam en wijzigde hij op het laatste moment het afleveradres. Hij kon zelfs valse identiteitsbewijzen genereren om zich te legitimeren bij pakketpunten.
De zaak tegen Damian E. kwam aan het rollen toen een bedrijf ontdekte dat klanten nepmails ontvingen. De politie volgde Damian E. een middag en zag hoe hij in een Tesla door Nederland reed om bestellingen op te halen. Slachtoffers merkten niets van de bestellingen op hun naam doordat bevestigingsmails, facturen en aanmaningen werden weggehouden.

Pistool
Damian E. zou vooral luxeartikelen zoals dure geurtjes, schoenen en kleding hebben besteld. Bij zijn arrestatie in januari vond de politie echter nauwelijks deze goederen terug. Naast zijn betrokkenheid bij cybercrime werd ook een pistool bij hem thuis gevonden. Het OM ziet vaker dat verdachten van online criminaliteit vuurwapens bezitten.
Bewijs tegen Damian E. komt uit afgetapt internetverkeer en de server waarop de software draaide. Zijn computerapparatuur is echter zo goed versleuteld dat de politie er nog niet in is geslaagd deze te ontcijferen. Damian E. heeft in verhoren gezwegen en zijn advocaat wil voorafgaand aan de zitting niet reageren.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner