Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Optex

Seagate

Add Secure

20face

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Multiwacht

Milestone

Akuvox

Alphatronics

VideoGuard

Dero Security Products

Avigilon Alta

Securitas

OSEC

SmartSD

Bydemes

Secusoft

SOBA

Centurion

2N

Eizo

Unii

Gold-IP

Masset Solutions

NetworxConnect

ASSA ABLOY

SmartCell

Brivo

IDIS

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Top Security

Aritech

CDVI

Service Centrale Nederland

VAIBS

EAL

HID

Regio Control Veldt

Advancis

DZ Technologies

Genetec

Hikvision

Uniview

Lobeco

i-Pro

Bosch Security Systems

VEB

CSL

Nenova

PG Security Systems

VVNL

ADI

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Trigion

Paraat

Oribi ID Solutions

ASIS

G4S

Explicate

VBN

HD Security

Seris

Connect Security

Crown Security Services

ARAS

NIBHV

CardAccess

Ajax Systems

Network Optix

Hackers publiceren gevoelige data van politie en defensie

6 december 2021
Redactie
08:42

Volgens de Volkskrant hebben hackers gevoelige gegevens van onder andere politie en defensie online gezet om betaling van losgeld af te dwingen van het bedrijf Abiom, waar zij de gegevens hebben buitgemaakt. Abiom is softwareleverancier van diverse veiligheidsdiensten en het ministerie van J&V.

Abiom werd onlangs slachtoffer van een digitale inbraak, waarbij zo’n 39 duizend interne documenten van onder andere de Nationale Politie en Defensie werden buitgemaakt. Omdat het bedrijf kennelijk weigert losgeld te betalen, heeft ransomwaregroep LockBit een deel van de documenten online gezet, om de authenticiteit ervan te bewijzen. Het gaat onder andere om facturen van meer dan een miljoen euro aan de politie, persoonsgegevens van leidinggevenden, kopieën van paspoorten, overeenkomsten met buitenlandse overheden en bedrijven en details van door de politie- en defensieonderdelen gebruikte apparatuur, zoals onderdelen van het C2000-netwerk.

Imagoschade
Het gebeurt de laatste tijd vaker dat criminelen niet alleen de computers van hun slachtoffers versleutelen (gijzelen), maar ook dreigen gestolen data openbaar te maken, wat tot ernstige imagoschade en boetes kan leiden. Als gegevens eenmaal online zijn gezet, zijn ze praktisch niet meer van het internet te verwijderen. Dat overkwam dit jaar twee Amerikaanse ziekenhuizen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Criminelen kunnen de databestanden kopen om mensen met phishing op te lichten of hen af te persen. Door het datalek bij Abiom kan ook de nationale veiligheid van Nederland in het geding komen. Het getroffen bedrijf behoort voor zover bekend zelf niet tot de vitale sector, die op extra bescherming van de overheid mag rekenen, maar maakt wel onderdeel uit van de de ‘supply chain’ van de vitale infrastructuur. De Volkskrant probeerde zondag een reactie van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) los te krijgen, maar dat reageerde niet.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Suricat

SequriX

Videoguard

Aritech

Wordt een partner