Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bosch Security Systems

ARAS

Securitas

Trigion

Seris

i-Pro

2N

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Bydemes

NIBHV

VBN

HD Security

Traka ASSA ABLOY

ADI

Regio Control Veldt

VVNL

Top Security

Eizo

OSEC

Milestone

Nimo Drone Security

Crown Security Services

CardAccess

JMB Groep

Centurion

Alphatronics

Brivo

Lobeco

Paraat

Seagate

EAL

HID

Optex

VideoGuard

Sequrix

SmartCell

GFT

SMC Alarmcentrale

CDVI

Nimo Dog Security

Nenova

VEB

ASIS

RoSecure

G4S

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Secusoft

Paxton

SOBA

VAIBS

Explicate

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Alarm Meldnet

Uniview

Kiwa

Connect Security

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

Hikvision

Unii

Avigilon Alta

Add Secure

20face

Genetec

Masset Solutions

IDIS

DZ Technologies

Dero Security Products

PG Security Systems

Advancis

Akuvox

CSL

Handreiking voor beveiliging tegen quantumcomputers

19 september 2023
Redactie
04:55

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) publiceren een gezamenlijke handreiking ’Maak je organisatie quantumveilig’. Hiermee kunnen organisaties hun data beveiligen tegen aanvallen met toekomstige quantumcomputers.

De ontwikkeling van krachtige quantumcomputers is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Organisaties moeten nu in actie komen en zich gaan voorbereiden om tijdig te kunnen migreren naar quantumveilige cryptografie. De verwachting van experts is dat quantumcomputers tussen 2030 en 2040 waarschijnlijk over voldoende rekenkracht zullen beschikken om veel van de nu meest gebruikte vormen van cryptografie te kunnen breken. De nu gepubliceerde handreiking is een aanvulling op het recent gepubliceerde PQC-migratiehandboek en biedt een nadere uitwerking van de daarin beschreven stappen en maatregelen.

Voorbereiding
De migratie naar quantumveilige cryptografie/post-quantumcryptografie (PQC) zal organisaties veel tijd en middelen gaan kosten. In de handreiking bieden de AIVD en het NCSC de CIO’s, CTO’s en CISO’s van de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen een aantal concrete handvatten aan voor het inventariseren van de risico’s die een organisatie loopt ten aanzien van de quantumdreiging. Ook helpt het document bij het inventariseren van cryptomiddelen die een organisatie gebruikt, bij het beoordelen van de risico’s en bij het opstellen van een migratieplan.

Urgentie
De urgentie om te migreren is voor iedere organisatie anders. Sommige organisaties kunnen niet wachten op de standaarden voor post-quantumcryptografie, die naar verwachting vanaf 2024 beschikbaar komen, omdat hun data nu al quantumveilig moeten zijn. Voor andere organisaties is het minder dringend en kunnen nog wachten op het beschikbaar komen van de quantumveilige cryptografische standaarden. De urgentie en snelheid om te migreren is afhankelijk van het risicoprofiel van de organisatie, maar voor alle organisaties geldt dat het belangrijk is om een specifieke risicoanalyse voor de quantumdreiging uit te voeren en te beginnen met het voorbereiden op de migratie naar quantumveilige cryptografie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner