Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Kiwa

Bosch Security Systems

VBN

SmartSD

ARAS

PG Security Systems

Secusoft

Ajax Systems

Eizo

SMC Alarmcentrale

CSL

Explicate

Seagate

Milestone

Alphatronics

JMB Groep

NetworxConnect

Unii

Connect Security

CDVI

Nimo Drone Security

Multiwacht

Regio Control Veldt

Paxton

GFT

OSEC

VVNL

Centurion

VEB

Brivo

ASSA ABLOY

Gold-IP

Alarm Meldnet

Akuvox

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

i-Pro

Securitas

G4S

Advancis

EAL

Seris

Paraat

Lobeco

IDIS

HD Security

Hanwha Vision Europe

NIBHV

RoSecure

SOBA

ADI

Hikvision

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Bydemes

CardAccess

Oribi ID Solutions

20face

VAIBS

Add Secure

Sequrix

2N

Eagle Eye Networks

Optex

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

HID

Nenova

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

DZ Technologies

Uniview

ASIS

Top Security

VideoGuard

Trigion

Genetec

Hans Leijtens opnieuw commandant marechaussee

3 september 2019
Redactie
05:52

Luitenant-generaal Harry van den Brink heeft maandag het commando van de Koninklijke Marechaussee overgedragen aan luitenant-generaal Hans Leijtens. Naast Commandant Koninklijke Marechaussee is luitenant-generaal Hans Leijtens ook Gouverneur der Residentie.

Voor Leijtens is het de tweede keer dat hij de functie krijgt. In 2015 stonden beide generaals op dezelfde plek, alleen waren de rollen toen omgedraaid. Minister Ank Bijleveld-Schouten memoreerde dat het wapen sindsdien meer mensen en financiële middelen kreeg. “Geboren uit noodzaak waaraan drie belangrijke ontwikkelingen ten grondslag lagen”, zei ze.

Toegenomen migratie
Een daarvan: de toegenomen migratie richting het (Europese) vasteland. De Koninklijke Marechaussee leverde een belangrijke bijdrage aan het bewaken van de Europese buitengrenzen. “Controles op irreguliere migratie in onze havens, op onze vliegvelden en aan onze landsgrenzen zijn hierdoor meer dan nodig”, aldus de minister.
Een tweede ontwikkeling betreft de gevolgen van toegenomen terrorismedreiging. Bijleveld refereerde aan de aanslag op het Belgische vliegveld Zaventem. De Hoog Risico Beveiligingspelotons, sinds 2016 operationeel, noemde de minister in dit verband een mijlpaal binnen het wapen.
Ten slotte is ook de groei van Nederlandse luchthavens reden voor uitbreiding van de marechaussee. Meer reizigers betekent meer controle en meer kans op eventuele onveilige situaties.

Vechtlust
Op Van den Brinks schouders lag de taak die groei van het wapen waar te maken. Dat deed hij in stappen. Want zei hij “de problemen zijn niet in één dag ontstaan en daarom niet in één dag opgelost.” Hij kreeg daarnaast te maken met nog een grote uitdaging, want veel collega’s verlieten de organisatie. Het baarde hem zorgen, maar wakkerde volgens Bijleveld ook zijn vechtlust aan.
Bijleveld: “Samenwerking was voor jou het onvermijdelijke sleutelwoord.” Als mooie voorbeelden noemde ze de Border Security Teams op Chios en Lesbos, internationale oefeningen en het samen hulp bieden aan de slachtoffers van de verwoestingen door orkaan Irma.
Van den Brink werd voor zijn verdiensten Koninklijk onderscheiden. De minister speldde hem de versierselen op van Officier in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Volgens Bijleveld is de Koninklijke Marechaussee niet meer weg te denken uit de veiligheidsketen. “Daarom is het des te belangrijker het commando in goede handen achter te laten. Hoe uniek dit terug te geven aan je voorganger. Luitenant-generaal Leijtens. Jij bent de commandant die past bij deze tijd. In het belang van ons aller veiligheid. Een nieuwe, bekende commandant van de Koninklijke Marechaussee en Gouverneur van de Residentie.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner