Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

Paxton

CDVI

JMB Groep

Centurion

Alphatronics

Alarm Meldnet

Securitas

VVNL

Hanwha Vision Europe

Top Security

ASIS

20face

Uniview

CardAccess

Oribi ID Solutions

ADI

Dero Security Products

NetworxConnect

Masset Solutions

Kiwa

Eagle Eye Networks

Unii

IDIS

NIBHV

Nimo Drone Security

Multiwacht

Trigion

GFT

Sequrix

VAIBS

Bosch Security Systems

Seagate

Explicate

Regio Control Veldt

CSL

EAL

Gold-IP

VEB

HID

Nimo Dog Security

Paraat

PG Security Systems

Avigilon Alta

SmartSD

OSEC

ARAS

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

Seris

i-Pro

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Advancis

HD Security

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

G4S

Genetec

Eizo

Connect Security

2N

VideoGuard

Add Secure

VBN

Lobeco

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Akuvox

Hikvision

Ajax Systems

Milestone

Optex

Brivo

SOBA

Nenova

RoSecure

Bydemes

Hard optreden tegen criminaliteit contraproductief

9 maart 2010
Redactie
01:24

Een hardere aanpak van criminaliteit, overlast en verloedering is minder effectief dan preventieve maatregelen. Dat concludeert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in zijn jaarlijkse Trendsignalement dat maandag is verschenen .

De roep om strengere veiligheidsmaatregelen dreigt contraproductief te worden. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) concludeert in de nieuwste editie van zijn jaarlijkse Trendsignalement dat de focus op hard optreden en streng straffen negatieve neveneffecten sorteert. Preventieve aanpakken raken daardoor uit het zicht, terwijl deze in veel gevallen juist effectief zijn gebleken.

In het Trendsignalement 2010 signaleert het CCV een steeds luider klinkende roep om een hardere aanpak van criminaliteit, overlast en verloedering. Het streng optreden tegen onveiligheid en (potentiële) overtreders is populairder dan ooit, blijkt uit het overzicht van de 100 belangrijkste veiligheidstrends van nu. Recente wijzigingen in wet- en regelgeving, ontwikkelingen in snelrecht en beboeting, en het gestaag groeiende arsenaal hoogtechnologische snufjes wijzen allemaal in dezelfde richting: we willen steeds meer repressie.

‘Met repressie kan je een ferme vuist maken, maar de problemen worden er niet mee opgelost’, aldus Ida Haisma, directeur van het CCV. ‘Het gebruik van preventieve aanpakken klinkt niet sexy en daadkrachtig. Maar in veel gevallen hebben juist díe instrumenten in de praktijk hun waarde bewezen.’ Het Trendsignalement 2010 noemt als voorbeelden hiervan onder meer het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het Keurmerk Veilig Ondernemen en buurtbemiddeling.
Juiste balans repressie en preventie

Met de 100 trends in het Trendsignalement 2010 vraagt het CCV niet alleen aandacht voor nieuwe, populaire veiligheidsinterventies zoals containerwoningen voor overlastveroorzakende huurders en schadeverhaal bij vernielingen tijdens de jaarwisseling. Ook beschrijft de publicatie positieve resultaten van preventieve initiatieven zoals gedragscodes en straat-verlichting. Want uiteindelijk kan veiligheid alleen bereikt worden door een juiste balans tussen repressie en preventie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner