HCSS: 2023 wordt nog onzekerder en zenuwslopender

Het Hague Centre for Strategic Studies doet onderzoek naar geopolitieke en defensie- en veiligheidsvraagstukken voor overheden, internationale instellingen en bedrijven. De voorspellingen voor 2023 zijn weinig positief, zo blijkt uit het nieuwste jaaroverzicht van deze organisatie.
“Nu we ons op de drempel van het jaar 2023 bevinden, zou je kunnen terugkijken en het afgelopen jaar beoordelen als stressvol en ontwrichtend. Als dat het geval is, is het tijd om je schrap te zetten. Onze evenwichtsoefening naar een multipolaire orde wordt nog onzekerder en zenuwslopender”, aldus oprichter Rob de Wijk van het HCSS.
Recessie
Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal een derde van de wereldeconomie in 2023 in een recessie verkeren. De impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne op de energie- en voedselmarkten zal leiden tot een heroverweging van de wereldwijde toeleveringsketens. De CHIPS and Science Act van de Amerikaanse regering luidt een nieuw hoofdstuk in in concurrentie tussen grote machten, gericht op het beveiligen van toegang en het verkrijgen van invloed op strategische ‘dual-use’-technologieën. Bij het begin van het lange en complexe proces van het koolstofarm maken van de economie, zal klimaatverandering een bedreiging voor de nationale veiligheid worden, conflicten met hulpbronnen, voedsel- en energietekorten veroorzaken en concurrentie tussen grootmachten afdwingen. Ondertussen ligt er helaas nog steeds een oorlog tussen China en Taiwan op tafel en heeft Noord-Korea opnieuw een intercontinentale ballistische raket gelanceerd.
Geopolitiek
Het bedrijfsleven kan het zich volgens De Wijk niet langer veroorloven de geopolitiek te negeren. “Wereldwijde bedrijven zijn veronderstelde politieke entiteiten. Ze zullen deze verantwoordelijkheid op zich moeten nemen en tegelijkertijd de energievoorziening veilig moeten stellen, de inflatie moeten beteugelen, de veerkracht van de toeleveringsketen moeten waarborgen, de veiligheid moeten garanderen, de verdeling van rijkdom opnieuw in evenwicht moeten brengen en tegelijkertijd duurzaamheid moeten bereiken. Het lijkt onvermijdelijk dat (geo)politiek en culturele waarden ertoe zullen leiden dat toeleveringsketens steeds meer lokaal en regionaal worden. Tegen deze achtergrond moeten markten en overheden worden beschouwd als complementen, niet als substituten.”
Veiliger en duurzamer
De geopolitieke implicaties van het hervormen van het economische kader van de wereld moeten nog worden bepaald. De Wijk: “Om onze economieën veiliger en duurzamer te maken, is een nieuw evenwicht nodig tussen markten en bestuur, met voldoende ruimte voor landen om verschillende keuzes te maken, afhankelijk van hun behoeften en waarden. Sterke naties moeten in eigen land het voortouw nemen en internationaal samenwerken. Overgangen leiden tot onveiligheid en instabiliteit. Overgangen zetten de manier waarop we met elkaar omgaan, met wie we ons identificeren en ons sociaal contract onder druk.”
HCSS zegt niet te pretenderen de toekomst te kennen, alle zeer complexe problemen met zijn analyses op te lossen of de relaties tussen naties of de mensheid in een tijd van grootmachtconcurrentie, technologische doorbraken en klimaatverandering onmiddellijk te kunnen verbeteren. “Maar we verwachten dat onze op feiten gebaseerde analyses bijdragen aan een beter begrip van het toekomstige pad van de wereld en om ideeën te bieden over hoe overheden, bedrijven en individuen kunnen helpen om van deze wereld een betere en veiligere plek te maken om in te leven”, aldus De Wijk.
Het jaaroverzicht is hier te downloaden.