Heerlen komt met plan van aanpak Veilig Uitgaan
Naast de veiligheidsplannen voor de buurten heeft Heerlen nu ook een veiligheidsplan gemaakt voor het uitgaansgebied genaamd ‘Veilig uitgaan’. De ambitie is om de veiligheid en leefbaarheid en de sfeer in het gebied te behouden en waar mogelijk te verbeteren om zo het uitgaan maar ook het wonen in het uitgaansgebied prettiger te maken.
Om dit te bereiken wordt er volgens de gemeente stevig ingezet op veiligheid door een groot aantal partners. Het nieuwe veiligheidsbeleid is zo kort mogelijk bij en samen met de burgers vorm gegeven. Ook bewoners en mensen die uitgaan kunnen bijdragen door zaken te melden via een nieuwe app.
Onderzoek naar veiligheidsbeleving
Uit onderzoek is gebleken dat 7,2 procent van het uitgaanspubliek zich vaak onveilig voelt en dat 9,8 procent van de centrumbewoners zich op straat tijdens de uitgaansuren vaak onveilig voelt. Van hen voelt zich 43 procent en 60 procent nooit onveilig.
Het uitgaanspubliek heeft met name last bij het naar huis gaan in zijstraten en steegjes van het centrum, op het station, op het Pancratiusplein en de parkeergarage. Centrumbewoners voelen zich onveilig door hangjongeren, dronken personen en luidruchtige jeugd.
Aanpak gestart
Bij de leefbaarheid in het uitgaansgebied zijn meerdere partijen betrokken. Samen gaan gemeente, politie, Openbaar Ministerie en de Heerlense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland aan de slag om hier verbetering in aan te brengen.
Diverse zaken zijn het afgelopen jaar al aangepakt. Zo werd door de burgemeester geregeld dat de politie met verwijderingsbevelen en gebiedsontzeggingen nieuwe instrumenten kreeg om op te treden. Hiermee zijn afgelopen jaar al 22 mensen uit het uitgaansgebied verwijderd. Wie zich misdraagt, is niet welkom tijdens het uitgaan in Heerlen.
Meer blauw op straat
Vanaf 1 januari is er meer blauw op straat tijdens uitgaansavonden. Er is structureel meer politie-inzet tijdens uitgaansavonden en er zijn eigen BOA’s actief in het uitgaansgebied. Zij surveilleren nadrukkelijk ook meer in de aanloopstraten rond het centrum.
De nieuwe aanpak “Veilig uitgaan” is volgens de gemeente ook heel concreet en praktisch. In het kader van de strenge aanpak sloot de burgemeester afgelopen jaar een horecazaak die zorgde voor verstoring van de openbare orde en veiligheid. Ook werd veiligheidsverlichting aangelegd en werd samen met Q-park de situatie bij de parkeergarages verbeterd.
Straatcoaches
Ook straatcoaches spelen een belangrijke rol wat betreft de veiligheid in het centrum en de omliggende wijken van de gemeente Heerlen. De straatcoaches worden bij het Venrayse bedrijf Secutor Security ingehuurd door de gemeente en zorgen voor optimaal contact met (hang)jongeren. Afgelopen zomer is gestart met een pilot met twee straatcoaches en inmiddels is er een structurele samenwerking ontstaan en zijn er vier straatcoaches actief in met name de probleemwijken en in het centrum.
Belangrijke rol voor bezoekers en de Heerlen-app
Naast deze partijen hebben ook de mensen die uitgaan en de inwoners een belangrijke rol om het uitgaansgebied veiliger te maken. Via borden wordt het uitgaanspubliek opgeroepen rekening te houden met anderen en zich te houden aan de regels. Om het makkelijker te maken om onveilige zaken in het uitgaansgebied te melden werd de Heerlen-app aangepast. Hiermee kunnen mensen ogen en oren worden voor de handhavers, zodat ze gericht en snel kunnen ingrijpen als het nodig is.
Burgemeester Ralf Krewinkel: “Heerlen veiliger maken doen we samen. Uitgaan in Heerlen is een feest voor velen. De vele restaurants, cafés en evenementen zorgen voor een bruisend centrum. Veilig uitgaan is daarom belangrijk voor onze stad. Samen met bezoekers, inwoners, horecagelegenheden, Boa’s en politie werken we hieraan.