Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CDVI

Alphatronics

ARAS

Bosch Security Systems

Akuvox

IDIS

OSEC

JMB Groep

Paxton

2N

Multiwacht

PG Security Systems

G4S

Unii

Sequrix

Eizo

Seris

VVNL

SmartCell

Avigilon Alta

VAIBS

Nimo Drone Security

Milestone

Hikvision

EAL

Alarm Meldnet

Nenova

Optex

Uniview

ASIS

NIBHV

VEB

Lobeco

RoSecure

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Securitas

Genetec

Dero Security Products

DZ Technologies

GFT

SOBA

Bydemes

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Regio Control Veldt

Explicate

Brivo

Seagate

Crown Security Services

Secusoft

Ajax Systems

Add Secure

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

i-Pro

Advancis

Eagle Eye Networks

Connect Security

20face

ASSA ABLOY

CardAccess

Centurion

ADI

VideoGuard

Kiwa

Trigion

Paraat

CSL

SmartSD

VBN

SMC Alarmcentrale

Top Security

HD Security

NetworxConnect

HID

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Helft van de ziekenhuizen is met malware besmet geweest

9 april 2015
Redactie
08:48

Medische apparatuur in Nederland is bij de helft van de ziekenhuizen met malware of virussen besmet geweest. Meestal ging het om een toevallige besmetting, die niet specifiek op het uitschakelen van apparaten was gericht.

Steeds meer innovatieve medische apparatuur wordt met een netwerk verbonden. Dit biedt kansen voor betere zorg, maar brengt ook nieuwe dreigingen mee van zowel gerichte als ongerichte aanvallen op deze apparatuur. Hierdoor kan de veiligheid van patiënten geraakt worden. Zo kan het medische proces verstoord worden als gevolg van een computervirus. Iets meer dan de helft van de geïnterviewde ziekenhuizen geeft aan te maken te hebben gehad met een dergelijke virus. Dit zegt Deloitte in een nieuw onderzoek.
operatie ziekenhuisEen virus komt dan bijvoorbeeld door het gebruik van geïnfecteerde usb-sticks op de apparaten te staan, zegt onderzoeker Jeroen Slobbe in de Volkskrant. De Amerikaanse overheid waarschuwde vorige week voor lekken in de software van infuussystemen van het merk Hospira. Daardoor kan bediening op afstand worden overgenomen, waardoor zelfs de dosering zou zijn aan te passen. Hoeveel Hospira-apparaten er in Nederland zijn, is onbekend.
Een virusscanner op een medisch apparaat is volgens de onderzoekers niet altijd de oplossing, omdat niet alle apparatuur dit ondersteunt en ziekenhuizen niet altijd bevoegd zijn om software te installeren op door hen aangeschafte apparatuur. Het onderzoek noemt ook een aantal stappen die genomen kunnen worden om de cyber security van medische apparatuur te vergroten. Zo zijn netwerksegregatie, periodieke patching, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur (waar mogelijk) stappen naar een betere beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om een beleid voor informatiebeveiliging van deze apparatuur te hebben, evenals één verantwoordelijke voor de security van ICT en medische technologie. Ten slotte is het advies om privacy en security van meet af aan mee te nemen in het ontwerp en bij de aanschaf van nieuwe medische apparatuur.
Aanwijzingen dat criminelen of terroristen bewust ziekenhuizen teisteren of afpersen met malware zijn er volgens Deloitte (nog) niet. Ook zou de gezondheid van patiënten voor zover bekend geen gevaar lopen. Driekwart van de ziekenhuizen zegt nog altijd geen actief beveiligingsbeleid voor medische apparaten te hebben.
Zorginstellingen deden anoniem mee aan het onderzoek van Deloitte. De meeste uitbraken van computervirussen worden door ziekenhuizen stil gehouden. Een uitzondering was het Westfriesgasthuis in Hoorn dat in 2010 bekend maakte dat er door een uitbraak van een computervirus operaties moesten worden afgelast.
 

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner