Helft van de ziekenhuizen is met malware besmet geweest

Medische apparatuur in Nederland is bij de helft van de ziekenhuizen met malware of virussen besmet geweest. Meestal ging het om een toevallige besmetting, die niet specifiek op het uitschakelen van apparaten was gericht.

Steeds meer innovatieve medische apparatuur wordt met een netwerk verbonden. Dit biedt kansen voor betere zorg, maar brengt ook nieuwe dreigingen mee van zowel gerichte als ongerichte aanvallen op deze apparatuur. Hierdoor kan de veiligheid van patiënten geraakt worden. Zo kan het medische proces verstoord worden als gevolg van een computervirus. Iets meer dan de helft van de geïnterviewde ziekenhuizen geeft aan te maken te hebben gehad met een dergelijke virus. Dit zegt Deloitte in een nieuw onderzoek.
operatie ziekenhuisEen virus komt dan bijvoorbeeld door het gebruik van geïnfecteerde usb-sticks op de apparaten te staan, zegt onderzoeker Jeroen Slobbe in de Volkskrant. De Amerikaanse overheid waarschuwde vorige week voor lekken in de software van infuussystemen van het merk Hospira. Daardoor kan bediening op afstand worden overgenomen, waardoor zelfs de dosering zou zijn aan te passen. Hoeveel Hospira-apparaten er in Nederland zijn, is onbekend.
Een virusscanner op een medisch apparaat is volgens de onderzoekers niet altijd de oplossing, omdat niet alle apparatuur dit ondersteunt en ziekenhuizen niet altijd bevoegd zijn om software te installeren op door hen aangeschafte apparatuur. Het onderzoek noemt ook een aantal stappen die genomen kunnen worden om de cyber security van medische apparatuur te vergroten. Zo zijn netwerksegregatie, periodieke patching, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur (waar mogelijk) stappen naar een betere beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om een beleid voor informatiebeveiliging van deze apparatuur te hebben, evenals één verantwoordelijke voor de security van ICT en medische technologie. Ten slotte is het advies om privacy en security van meet af aan mee te nemen in het ontwerp en bij de aanschaf van nieuwe medische apparatuur.
Aanwijzingen dat criminelen of terroristen bewust ziekenhuizen teisteren of afpersen met malware zijn er volgens Deloitte (nog) niet. Ook zou de gezondheid van patiënten voor zover bekend geen gevaar lopen. Driekwart van de ziekenhuizen zegt nog altijd geen actief beveiligingsbeleid voor medische apparaten te hebben.
Zorginstellingen deden anoniem mee aan het onderzoek van Deloitte. De meeste uitbraken van computervirussen worden door ziekenhuizen stil gehouden. Een uitzondering was het Westfriesgasthuis in Hoorn dat in 2010 bekend maakte dat er door een uitbraak van een computervirus operaties moesten worden afgelast.
 

Deel dit artikel via: