Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

OSEC

Ajax Systems

Optex

Regio Control Veldt

VEB

ARAS

VAIBS

HD Security

Multiwacht

Paraat

Trigion

Kiwa

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

EAL

Hikvision

CDVI

Centurion

Akuvox

JMB Groep

ASIS

VVNL

20face

Seagate

Securitas

Brivo

Crown Security Services

Secusoft

DZ Technologies

Masset Solutions

Bydemes

GFT

Eizo

SOBA

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Unii

Add Secure

Dero Security Products

Nenova

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

NetworxConnect

2N

i-Pro

HID

Nimo Drone Security

Lobeco

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Genetec

Alarm Meldnet

SmartSD

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

Advancis

IDIS

Sequrix

Paxton

Uniview

RoSecure

Bosch Security Systems

NIBHV

Milestone

CSL

Connect Security

G4S

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Explicate

Top Security

Seris

VBN

ASSA ABLOY

Heling van computergegevens wordt strafbaar

28 juli 2010
Redactie
23:38

Het overnemen van niet-openbare gegevens zonder toestemming uit een computer wordt strafbaar. Ook het helen van computergegevens wordt strafbaar.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin van Justitie op 28 juli 2010 voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Verder wordt het verbod op afluisteren, aftappen en opnemen van vertrouwelijke gesprekken uitgebreid. Ook krijgen officieren van Justitie bevoegdheid om strafbare informatie van internet te laten verwijderen. De bewindsman wil burgers met het wetsvoorstel beschermen tegen misbruik van computergegevens.

Medewerkers van bedrijven of instellingen die bijvoorbeeld opzettelijk persoonlijke gegevens van een bekende Nederlander uit een computer kopiëren om deze aan derden door te verkopen, kunnen daarvoor straks een gevangenisstraf krijgen van maximaal een jaar. Dit was al strafbaar voor medewerkers van aanbieders van telecommunicatienetwerken.
Heling computergegevens wordt strafbaar

Ook het helen van computergegevens wordt strafbaar. Criminelen die digitaal gestolen informatie – zoals wachtwoorden – doorsluizen aan derden zijn nu niet strafbaar omdat deze informatie juridisch gezien geen ‘goed’ is. Een ‘goed’ is iets waarover je niet meer beschikt als een ander ermee vandoor gaat, zoals bijvoorbeeld een fiets. Als een hacker een computerbestand kopieert en doorsluist, raakt de eigenaar de gegevens niet kwijt. De gegevens staan dan nog in zijn computer. Vervolging voor heling is nu daarom niet mogellijk. Het wetsvoorstel brengt daar verandering in. Straks hoeft de eigenaar de gegevens niet meer kwijt te zijn om derden te kunnen vervolgen voor heling. Voor een veroordeling blijft het van belang dat de verdachte wist of kon vermoeden dat de informatie afkomstig is van een misdrijf.
Verruiming verbod op afluisteren en aftappen vertrouwelijke gesprekken

Verder wil Hirsch Ballin het verbod verruimen op het afluisteren, aftappen of opnemen van vertrouwelijke gesprekken. Nu is het bijvoorbeeld verboden om stiekem in een woning een gesprek op te nemen, als degene die het gesprek opneemt daar zelf niet aan deelneemt. Straks geldt het verbod ook voor de dader die wél gespreksdeelnemer is en die zonder toestemming opnames heeft gemaakt. Het Nederlands recht komt hiermee op één lijn met bestaande wettelijke regels in Frankrijk en Duitsland.

Hirsch Ballin vindt het strafwaardig als je bijvoorbeeld als deelnemer aan een vertrouwelijk gesprek heimelijk opnamen maakt en die vervolgens op het internet zet om mensen te beschadigen. Daar komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar op te staan. Overigens is het op kenbare wijze opnemen van gesprekken in de publieke ruimte niet strafbaar. Dat verandert niet door het wetsvoorstel.

Officieren van justitie krijgen bevoegdheid om strafbare informatie van internet te laten verwijderen. Veel internetproviders werken vrijwillig volgens de zogeheten notice and take down-gedragscode. Zij verwijderen zelf gegevens als overduidelijk is dat die informatie onrechtmatig of strafbaar is. Wanneer de gedragscode niet afdoende is, dan kan de officier van Justitie opdracht geven om de informatie op internet ontoegankelijk te maken. Hij kan ook een dwangsom opleggen, bijvoorbeeld als gegevens snel geblokkeerd moeten worden om erger te voorkomen, en het nodig is zijn bevel kracht bij te zetten.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner