Heras bestaat 70 jaar

De specialist in terreinbeveiliging Heras bestaat op 1 april 2022 precies 70 jaar. Reden voor het inmiddels in 25 landen gevestigde bedrijf om eens terug te kijken op de ontwikkelingen die zijn doorgemaakt sinds 1952, toen Frans Ruigrok met nog geen duizend gulden spaargeld het grote avontuur begon.

Met slechts een kleine duizend gulden aan spaargeld, geen materiaal of klanten, maar met een rotsvast vertrouwen in de toekomst, startte Frans Ruigrok op 1 april 1952 het bedrijf Hekwerk Industrie Eindhoven, het tegenwoordige Heras. Hij had revolutionaire ideeën voor het standaardiseren van hekwerken, maar de klanten stonden in deze beginperiode nog niet in de rij. Pas in 1955 begon de levensvatbaarheid van het bedrijf zich te bewijzen. Er stonden inmiddels twaalf mensen op de loonlijst.
Heras schreef in de jaren vijftig en zestig geschiedenis door als eerste een standaardhek zonder schuingeplaatste balk te introduceren. Dat was het startsein voor een reeks aan innovatieve hekwerken en onderdelen. Ook wijzigde de naam van het bedrijf in Heras (HEk- en RASterwerk) Hekwerk. Dit bleek een naam die degelijkheid uitstraalt en vertrouwen wekt.

Van pionieren naar professionele organisatie
Na jaren van pionieren was Heras in 1960 uitgegroeid tot een professionele verkooporganisatie met een omzetgroei van soms wel 40 procent per jaar en grote klanten als de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Nederlandse Spoorwegen en Rijksgebouwendienst. Heras verhuisde in 1966 naar Oirschot en vestigde zich op een strategische locatie met een gunstige ligging aan weg en water. Het ging het bedrijf voor de wind, maar het vinden van de juiste vakmensen was ook toen al lastig. De oprichter van Heras, Frans Ruigrok, was echter niet voor één gat te vangen. Na een succesvolle samenwerking met onderaannemers kwam hij op het idee om de montageploegen te verzelfstandigen. Zij gingen werken voor eigen rekening, maar wel onder de vlag van Heras. Dat leverde het bedrijf veertien jaar na de oprichting zestig werknemers op en een omzet van zes miljoen gulden.

Internationalisering
In de jaren zestig werden al voorzichtig de eerste stappen over de grens gezet. Heras opende tussen 1968 en 1991 vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Maar ook buiten Europa plaatste het bedrijf hekwerken, onder meer in Saoedi-Arabië.
Een van de grootste uitdagingen uit de geschiedenis van Heras is het zogenaamde securityhek, als ultieme beveiliging van een object. In 1980 kreeg het bedrijf een afdeling engineering, die zich ging richten op de ontwikkeling van nieuwe producten, die nauwelijks meer ‘hekwerken’ genoemd konden worden, gezien de complexiteit en de uiteenlopende wensen van de klanten.
In 1990 vond Heras de tijd rijp voor het leveren van toegangscomponenten om de entree van bedrijven te automatiseren. Het accent lag niet langer op de verschillende hekwerken, maar op de zogenaamde turnkey-aanpak. Met de Deltapoort als basis ontstond een assortiment om de in- en uitgaande stromen goederen en personen te controleren, beheersen en registreren.

Compleet nieuwe manier van werken
Heras Productie werd omgebouwd van een traditioneel, voorraadproducerend bedrijf naar een modern bedrijf dat uitsluitend op basis van bestellingen (on-order) produceert. Het betekende een compleet nieuwe manier van werken én de introductie van een logistiek besturingspakket.
Een echte doorbraak in de hekwerkindustrie was te danken aan een grote Nederlandse voetbalclub. Vandalisme en geweld bij sportwedstrijden waren al jaren een groot maatschappelijk probleem. In de zoektocht naar een alternatief voor de normale afrasteringen nam Ajax in 1991 contact op met Heras. Samen met General Electric Plastics ontwikkelde Heras toen in 1994 een transparant hek, waarbij de vakvulling vervangen wordt door kunststof veiligheidsglas. Het product betekende een doorbraak in de hekwerkindustrie.

Strengere eisen
Vanaf 2016 introduceerde Heras verschillende nieuwe producten. Na uitgebreid onderzoek, research, ontwerp, ontwikkeling en testen kwamen de producten tot leven dankzij het werk van Heras’ eigen afdeling Product en Ontwikkeling. Denk hierbij aan de volledige lijn speedgates, B700 tourniquet, HVM en Saros slagboom. Allemaal internationaal beschikbaar voor alle landen waar Heras actief is.
Eind 2021 was Heras verheugd over de invoering van herziene CE-normen voor automatische poorten. De strengere eisen zijn ingevoerd om het veiligheidsniveau van toegangssystemen in de hele sector te verhogen. Alle producten in het Heras-assortiment voldoen nu aan de eisen van de herziene norm. Alles is in het werk gesteld om klanten de zekerheid te bieden dat de producten die Heras produceert en installeert aan alle voorschriften voldoen.  Heras besteedt veel aandacht aan de veiligheid van zijn producten. Van ontwerp en productie, tot installatie en onderhoud. Veiligheid staat bij Heras op nummer 1.

Anno 2022 is Heras een vooraanstaand Europese totaalleverancier van permanente en mobiele perimeter protection oplossingen. Het bedrijf werkt vanuit meer dan 25 landen en heeft meer dan 1100 hoogopgeleide experts in dienst.

Deel dit artikel via: