Heras-technologie naar India
Een consortium van Nederlandse bouw- en technologiebedrijven realiseerde in New Delhi het eerste Colourfield. Het gaat om binnenstedelijke mini-sportarena’s.
Het concept wordt, met steun van de Nederlandse en Indiase overheden, uitgerold over het subcontinent. Kennispartners zijn onder meer Ballast Nedam, DrainProducts, Heras, Pentar X-flow, Philips Lighting en TenCate Grass.
Uni Security
De Colourfield-architectuur is van Zwarts & Jansma, de buitenbeveiliging (Uni Security) van Heras. Dit type staalmathekwerk is gebaseerd op een gepatenteerde Heras-techniek. De elementen zijn opgebouwd uit horizontale U-profielen waarin decentraal de verticale draden zijn gepositioneerd. Het gladde oppervlak voorkomt verwondingen en maakt overklimmen bijna onmogelijk. De verbinding dempt trillingen, wat bijdraagt aan een zeer lange (onderhoudsvrije) levensduur. De verbinding maakt losknippen moeilijk.
Veiligheid als sociale component
Colourfield is ontwikkeld als een speciale mini-sportarena voor het snel verstedelijkende India. Doel is bijdragen aan de lokale sportontwikkeling. Ook is er een sociale component. Ragnhild Savenije, communicatiemanager Heras: “Met een Colourfield krijgen kinderen toegang tot veilige sportfaciliteiten. De arena’s hebben stevige staalmathekken en zijn ook ‘s avond en ’s nachts veilig.”
Combinatie van moderne technologieën
De afzonderlijke technologieën zijn niet wereldschokkend, wel de consequent doorgevoerde combinaties. Met een overkapping van doek wordt regenwater opgevangen. Dit water wordt onder het sportveld opgeslagen. De zuiveringsinstallatie maakt 3.000 liter drinkwater per uur. Het kunstgras en de onderbouw van de arena bestaan uit gerecyclede materialen. Het kunstgras is van ’s werelds meest toonaangevende producent. Zonnepanelen wekken elektriciteit op voor de verlichting.