Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Top Security

ASIS

Masset

VAIBS

Aritech

OSEC

Securitas

Eizo

SOBA

NetworxConnect

Advancis

Centurion

PG Security Systems

Sequrix

Intrasec

VEB

Crown Security Services

Secusoft

MOBOTIX

Paxton

Avigilon Alta

CSL

Hanwha Vision Europe

SmartSD

SmartCell

Regio Control Veldt

Milestone

Trigion

NIBHV

G4S

CDVI

HID

VBN

ADI

Add Secure

Dero Security Products

Multiwacht

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

IDIS

Gold-IP

ARAS

Alphatronics

Uniview

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Paraat

BHVcertificaat.online

Akuvox

Bydemes

Optex

Seris

Genetec

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

HD Security

Service Centrale Nederland

Lobeco

Alarm Meldnet

EAL

Kidde Commercial

Bosch Security Systems

Unii

Brivo

Distri Company

Hikvision

2N

Seagate

i-Pro

VVNL

Network Optix

Nenova

Kiwa

ASSA ABLOY

Connect Security

Het belang van Europese standaardisatie

15 juli 2024
Redactie
18:48

Vooruitgang in technologie en industrie en veranderingen in wet- en regelgeving maken het noodzakelijk om voortdurend nieuwe standaarden te ontwikkelen en bestaande standaarden bij te werken om ervoor te zorgen dat ze relevant en effectief blijven. In deze context is leiderschap bij standaardisatie een cruciale factor om de gewenste voordelen en resultaten voor zowel de industrie als de maatschappij te behalen. Euralarm biedt dat leiderschap in de Europese beveiligingsbranche.

Standaardisatie, het proces van het ontwikkelen en bevorderen en eventueel verplichten van standaarden, processen en regelgeving heeft een lange geschiedenis en kan zo oud worden genoemd als onze mensheid zelf. Tijdens de Griekse oudheid bleken gestandaardiseerde meeteenheden handig te zijn voor de handel binnen het Middellandse Zeegebied en deze eenheden werden steeds meer gemeenschappelijk voor verschillende stadstaten. Het vastleggen van dergelijke gedeelde concepten en betekenissen is een voorwaarde voor culturele interactie. Pas aan het einde van de 18de eeuw werd standaardisatie voor het eerst grondig gesystematiseerd. Pogingen om op grote schaal normen en standaarden vast te stellen, raakten in een stroomversnelling en introduceerden een geheel nieuwe grondgedachte in het normalisatieproces. Als we verder in de tijd springen, zien we dat Europa tegenwoordig drie Europese normalisatie-instellingen heeft: CEN (Comité Européen de Normalisation, 1961), CENELEC (Comité Européen de Normalisation Électrotechnique, 1973) en ETSI (European Telecommunications Standards Institute, 1988). De technologische standaarden die zij leveren zijn gericht op het waarborgen van kwaliteit, betrouwbaarheid, consistentie, compatibiliteit, interoperabiliteit en veiligheid.

Belang van standaardisatie
Het werk en de resultaten van deze Europese standaardisatieorganisaties (ESO’s) zijn nauw verbonden met het werk en de doelen van de Europese Commissie. Normalisatie heeft een belangrijke rol gespeeld in het vrije verkeer van goederen, diensten, geld en mensen tussen EU-landen, waardoor het leven van Europeanen en bedrijven gemakkelijker en beter is geworden. Dit is de interne markt van de EU en een van de pijlers van de Europese Unie. Standaarden ondersteunen de concurrentie op de markt en helpen de interoperabiliteit van complementaire producten en diensten te garanderen. Ze verlagen de kosten, verbeteren de veiligheid en vergroten de concurrentie. Vanwege hun rol bij de bescherming van de gezondheid, veiligheid en beveiliging zijn standaarden belangrijk voor het publiek.
De EU voert een actief standaardisatiebeleid dat standaarden bevordert om de Europese industrie beter te reguleren en concurrerender te maken en om de waarden van de EU uit te dragen. Het succes van het marktgestuurde en op consensus gebaseerde Europese standaardisatiesysteem heeft aanzienlijke economische voordelen gehad voor de ontwikkeling van specifieke industrieën. Bovenal stellen standaarden bedrijven van alle soorten en maten in staat om de internationale markt te betreden.

Geen statisch of uniform fenomeen
Terwijl uniformiteit het doel van standaardisatie is, is het standaardisatieproces zelf helemaal niet uniform of gestandaardiseerd. Het wordt beïnvloed door tal van factoren, zoals technologische veranderingen, marktdynamiek, consumentenvoorkeuren, regelgevingskaders en maatschappelijke waarden. Daarom vereist standaardisatie constante aanpassing en coördinatie tussen verschillende actoren, zoals de industrie, de overheid, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties.
Er zijn verschillende megatrends die momenteel van invloed zijn op de brandveiligheids- en beveiligingsindustrieën en de standaardisatie voor deze industrieën. De dreiging van handelsoorlogen ligt voortdurend op de loer en protectionisme viert hoogtij. De inflatie is de afgelopen jaren hoog geweest en de toeleveringsketens zijn regelmatig verstoord. Bovendien kampen de meeste sectoren met een tekort aan arbeidskrachten. Daarnaast is er een groeiende focus op duurzaamheid en een steeds grotere nadruk op digitalisering.

Groen en digitaal Europa
Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot een tsunami aan nieuwe (Europese) regelgeving. Twee belangrijke ‘drivers’ hierachter zijn de Green Deal en het Digitale Decennium, die de groene en digitale transitie van Europa weerspiegelen. Onder de paraplu van deze programma’s wordt een grote verscheidenheid aan regelgeving geïntroduceerd die van invloed is op alle aspecten van onze industrie, variërend van producten en projectontwerp tot installatie, exploitatie en respons en onderhoud. Voorbeelden van regelgeving onder het Digitale Decennium met een grote impact zijn de Artificial Intelligence (AI) Act, Data Act, de Radio Equipment Directive en de Cyber Resilience Act. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de impact van de verschillende regelgevingsbesluiten.

Voorbeelden van regelgeving in het kader van de Green Deal met een grote impact zijn de verordening inzake ecologisch ontwerp en de eisen voor duurzame producten (ESPR), de verordening bouwproducten (CPR) en de batterijrichtlijn. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de impact van de verschillende ‘groene’ regelgevingsbesluiten.

Leiderschap in standaardisatie
Veel van de regelgevingen, zoals Cybersecurity, AI, Data Transparency, zijn zogenaamd horizontaal van aard, wat betekent dat ze betrekking hebben op een groot aantal sectoren. Hoewel deze niet direct gericht zijn op onze sector, hebben ze er wel invloed op en dit creëert talloze uitdagingen voor onze sector. Het gebrek aan kennis over deze onderwerpen en het tekort aan expertise om hiermee om te gaan is duidelijk. Euralarm ondersteunt bedrijven en nationale verenigingen die deze uitdagingen willen aangaan en daarmee leiderschap creëren. Die rol wordt op verschillende manieren ingevuld. Ten eerste initieert Euralarm nieuwe standaarden via de instanties waarin zij vertegenwoordigd is. Zo werden twee servicenormen die eerst als richtlijnen door Euralarm werden uitgegeven later tot Europese normen verheven. Vandaag de dag specificeert de EN 15763 minimum eisen voor dienstverleners en de competenties, kennis en vaardigheden van hun betrokken personeel, terwijl de EN 50710 de eisen definieert voor de levering van veilige diensten op afstand voor brandveiligheidssystemen en beveiligingssystemen.

Goed voorbeeld
Ten tweede leidt Euralarm de actualisering van bestaande normen om ervoor te zorgen dat ze zich gelijkmatig ontwikkelen met de technologische, sociale of economische veranderingen. Een goed voorbeeld is de herziening van de eisen voor inbraak- en overvalalarm zoals gedefinieerd in EN 50131-1. De hoofdlijnen van deze herziening zijn in 2020 door Euralarm als memo opgesteld. Naar aanleiding van dat eerste concept heeft Euralarm de betreffende Technische Commissie (CLC/TC 79/WG 1) voorzien van conceptuele tekeningen voor een toekomstvaste en functiegerichte standaard. Vervolgens is Euralarm actief betrokken geweest bij het opstellen van de nieuwe tekst voor de aangepaste standaard.
Tot slot volgt Euralarm de ontwikkeling van horizontale normen op de voet en grijpt waar nodig in om de ontwikkeling bij te sturen. Een voorbeeld hiervan is de betrokkenheid van Euralarm bij de ondersteuning van Technische Commissies die te maken kregen met de impact van cybersecurity regelgeving.
Zo heeft Euralarm bijvoorbeeld richtlijnen en toelichtende documenten verstrekt aan de CLC/TC 79 gemeenschap om ervoor te zorgen dat de verschillende spelers in Veiligheid en Brandveiligheid hun rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot Cybersecurity begrijpen. Het heeft er ook voor gezorgd dat de RED DA standaarden (prEN 18031 series) in lijn zijn met de eisen van alarmsystemen. Hetzelfde geldt voor het monitoren van de activiteiten op het gebied van kunstmatige intelligentie (CNC/CLC/JTC21), waarbij waar nodig wordt ingegrepen om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie niet conflicteren met de vereisten van beveiligings- en brandveiligheidssystemen en -diensten.

Zowel standaardisatie als regelgeving
De betrokkenheid van Euralarm beperkt zich niet alleen tot standaardisatieniveau, maar heeft ook betrekking op regelgeving. Met de Data Act, bijvoorbeeld, speelde Euralarm een belangrijke rol in het beperken van de verplichte uitwisseling van gegevens voor beveiligingssystemen en het vermijden van conflicten met nationale regelgeving op het gebied van beveiliging. Hetzelfde geldt voor het Digital Product Passport (DPP) waar Euralarm zorgt voor de compatibiliteit tussen DPP eisen onder andere regelgeving, zoals de Eco-design Directive for Sustainable Products (ESPR), CPR en Battery Regulation.
De tsunami van nieuwe regelgeving zal de beveiligingsindustrie in alle Europese landen beïnvloeden. Daarom is het van vitaal belang om op de hoogte te blijven, hetzij via nationale verenigingen of Euralarm via webinars, richtlijnen, artikelen en trainingen. Voor de individuele bedrijven is het van het grootste belang dat ze ervoor zorgen dat hun personeel gekwalificeerd is om met deze nieuwe regelgeving om te gaan. Voor degenen die op zoek zijn naar ondersteuning, zal Euralarm graag leiderschap bieden op het gebied van standaardisatie.

Over Euralarm
Euralarm vertegenwoordigt de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie en biedt leiderschap en expertise voor industrie, markt, beleidsmakers en normalisatie-instellingen. Onze leden maken de samenleving veiliger door middel van systemen en diensten voor branddetectie en -blussing, inbraakdetectie, toegangscontrole, videobewaking, alarmtransmissie en alarmontvangstcentrales. Euralarm is opgericht in 1970 en vertegenwoordigt meer dan 5000 bedrijven in de brandbeveiligings- en beveiligingsindustrie met een waarde van 67 miljard euro. De leden van Euralarm zijn nationale verenigingen en individuele bedrijven uit heel Europa.
Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

Distri Company

SequriX

Seagate

Wordt een partner