Het is een prachtvak, maar wie wil nog beveiliger worden?

Vooral op Schiphol, maar ook elders is er een schreeuwend tekort aan beveiligers. De coronacrisis heeft de situatie er niet bepaald beter op gemaakt. Een wervingscampagne van de Nederlandse Veiligheidsbranche moet het tij keren, maar gaat dat helpen? We spraken hierover met voorzitter Ard van der Steur.

Volgens Van der Steur zijn er nog altijd verschillende vooroordelen, die niet helpen om van beveiliger een populair vak te maken. Daarom vormen juist die vooroordelen een van de uitgangspunten in de campagne om de branche aan nieuw personeel te helpen. “Wat voor beveiliger ben jij? Door die vraag te stellen, kunnen mensen nadenken over wat voor beveiliger zij zouden kunnen zijn. Iemand die goed kan communiceren of iemand die graag mensen helpt? Of wil je gewoon graag bijdragen aan de veiligheid van Nederland? Dat kunnen allemaal drijfveren zijn waarom mensen kiezen voor een opleiding en een loopbaan in de beveiliging.”

Een echt vak
De voorzitter van de brancheorganisatie begrijpt wel dat het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk is wat een beveiliger nu precies doet. “We benadrukken daarom dat het een echt vak is. Een verantwoordelijk en veelzijdig vak, dat je in heel veel situaties kan uitoefenen. Tijdens evenementen, in de horeca, tijdens surveillanceroutes, in winkels of in een ziekenhuis. Noem maar op! We willen dat beveiligers weer trots zijn op hun vak en dat ook hun omgeving trots is, dat zij een beveiliger in hun midden hebben.” De campagne is gericht op jongeren, die nog niet weten hoe zij hun leven willen invullen, maar ook op ouderen die misschien een carrièreswitch naar de beveiliging willen maken. Er wordt echter vooral gemikt op mbo’ers. Daarom vindt de campagne voornamelijk via sociale media plaats.

Wel of niet in de beveiliging?
Nu zijn er ook wel redenen om niet in de beveiliging te gaan. Het is een vak met onregelmatige werktijden en zekere risico’s. Daarnaast houdt de salariëring ook niet echt over. Mbo’ers ‘orde en veiligheid’ kunnen vaak kiezen tussen de beveiliging en de handhaving. Wat salaris betreft lopen deze beroepsgroepen nogal uiteen. Een handhaver verdient gemiddeld 600 euro per maand meer dan een beveiliger en geniet de voordelen van een ambtenaar. “Toch zitten wij met onze cao ook ruim boven het minimumloon”, reageert Van der Steur. “En heel concreet volgt er begin 2023 nog een loonsverhoging van minimaal 2,5%. Daarnaast wordt de arbeidstijd verlaagd naar 144 uur. In de praktijk betekent dit dat de lonen nog eens extra stijgen met 5,6%, naast de loonstijging van zo’n 11% in de afgelopen jaren. Daarnaast vormt de beveiliging een mooie basis voor andere veiligheidsberoepen, zoals de douane, marechaussee en politie. Als je daar nu nog niet wordt aangenomen, gebeurt dat na een paar jaar in de beveiliging waarschijnlijk wel.”

Hoge kosten voor bedrijven
Voor beveiligingsbedrijven bestaan de kosten vooral uit salarissen. Is er nog wel met salaris te concurreren, nu de marges nog altijd flinterdun zijn? Van der Steur: “Wij pleiten er al lange tijd voor om niet met prijs, maar met kwaliteit te concurreren. Gelukkig zien wij in openbare aanbestedingen ook steeds nadruk op kwaliteit verschijnen, zodat de prijs niet langer allesbepalend is. Het besef dringt door dat goede beveiliging meer geld waard is dan minder goede beveiliging. Maar het blijft een uitdaging voor de bedrijven om de klant er van te overtuigen dat goede kwaliteit ook een faire prijs heeft. Dat de kosten van goede afspraken in de cao zoals een 80-90-100 regeling (80% werken, tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw zodat oudere beveiligers gezond hun pensioen kunnen halen) doorberekend kunnen worden in het tarief bij de klant.. Er zijn dus goede gesprekken nodig met opdrachtgevers om draagvlak te krijgen voor de hogere kosten van de beveiliging.” Op de vraag of bedrijven er zelf genoeg aan doen om het vak populair te maken, antwoordt de voorzitter: “Bedrijven hebben al eigen campagnes. Wij hebben al die energie nu gebundeld en versterkt, zodat de bedrijven daar weer individueel hun voordeel mee kunnen doen. Het is van groot belang om het vak uitgebreid te promoten, zodat we weer nieuwe instroom krijgen en het ook voor bestaande beveiligers leuk blijft de komende jaren.”

Deel dit artikel via: