Hoe een VPN het mkb helpt veiliger te werken
VPN’s voor bedrijven: dat is toch alleen betaalbaar voor grote bedrijven? Dat is eigenlijk niet waar. Er zijn manieren om als mkb-bedrijf toch veilig te kunnen internetten met een VPN. Sommige providers richten zich speciaal op het mkb, terwijl anderen kleinzakelijk gebruik ook toestaan bij een particuliere verbinding.
Steeds meer medewerkers en bedrijven ontdekken het nut van thuiswerken. Je hoeft de deur niet uit, verliest geen tijd aan files en je werkt zonder collega’s die je steeds storen. Maar dat thuiswerken brengt een risico met zich mee: op je thuisverbinding zijn de verzonden gegevens niet versleuteld. Cybercriminelen zouden met de data aan de haal kunnen gaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een VPN kan hierbij helpen. Je legt een veilige verbinding tussen de server op het werk en de verbinding thuis. Dat is een veel veiligere en slimme manier van werken.
VPN en Multifactor Authenticatie
Bovendien ben je thuis kwetsbaarder voor phishing. Dat zijn (vaak) e-mails die lijken alsof ze van een betrouwbare bron komen, maar waarmee cybercriminelen eigenlijk gegevens willen stelen. Denk bijvoorbeeld aan bank- en inloggegevens. Daarom is het van belang niet alleen een VPN te gebruiken, maar ook aan de slag te gaan met Multifactor Authenticatie (MFA). Daarmee bedoelen we dat medewerkers twee keer moeten inloggen: een keer met het gebruikersnaam en wachtwoord en een keer toestemming geven op de telefoon, bijvoorbeeld middels een code. Mocht een hacker dan toch een wachtwoord weten te bemachtigen middels phishing, is het moeilijker om in te loggen, omdat de telefoon van het slachtoffer benodigd is om toegang te geven.
Je gegevens in beeld brengen en afschermen
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht bedrijven voorzichtig om te gaan met data en gegevens. Niet alleen met de data van klanten en opdrachtgevers, maar ook de gegevens van het eigen personeel. Daarom is het een goed idee in beeld te brengen welke gegevens je zoal verzamelt, wat je daarmee als bedrijf doet en hoe lang ze bewaard blijven.
Vervolgens kunnen bedrijven nadenken over hoe je deze gegevens terugbrengt tot het absolute noodzakelijke. Verzamel dus geen onnodige gegevens. De gegevens die je bewaart, moeten wel goed beschermd zijn. Daarbij helpt een VPN al: de gegevens die je online verstuurt worden versleuteld en afgeschermd. Daardoor kunnen kwaadwillenden geen gegevens onderscheppen.
Alle tools altijd beschikbaar
Bedrijven die een VPN regelen, kunnen de belangrijkste tools en applicaties beschikbaar maken voor alle locaties. Zo kunnen zowel op locatie, thuis als op een ander kantoor interne applicaties worden gebruikt en kunnen bestanden worden gedeeld op een veilige manier.
Zo voorkomt het bedrijf dat medewerkers als workaround via ongecontroleerde diensten met elkaar communiceren. Dat brengt immers veiligheidsrisco’s met elkaar mee. Als ondernemer wil je dat medewerkers zoveel mogelijk gebruikmaken van de middelen die het bedrijf biedt. Alternatieven buiten eigen het bedrijfsnetwerk zijn een stuk minder veilig, zeker als er geen veilige verbinding wordt gebruikt.
Een zakelijke of een particuliere VPN kiezen?
Een VPN hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn tal van zakelijke oplossingen, maar voor kleine bedrijven voldoet een VPN in de particuliere markt ook. Bij het uitkiezen van de beste VPN aanbieder voor een bepaalde situatie is het dan belangrijk te letten op de mogelijkheid meerdere devices te kunnen aansluiten, of meerdere accounts toe te kunnen staan.
Het is wel waar dat zakelijke VPN’s op bepaalde vlakken meer beveiliging bieden. Daarom zijn er ook VPN-aanbieders waar een offerte op maat is aan te vragen, zodat iemand niet de hoofdprijs hoeft te betalen als kleinzakelijke gebruiker.