Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VBN

Unii

Securitas

Bydemes

Regio Control Veldt

Explicate

GFT

Genetec

Nenova

Eagle Eye Networks

NIBHV

BHVcertificaat.online

Paraat

2N

Seagate

VVNL

Hikvision

HD Security

Centurion

G4S

VideoGuard

Paxton

ASIS

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Multiwacht

Bosch Security Systems

SmartSD

SOBA

JMB Groep

Nimo Drone Security

Dero Security Products

ADI

Kiwa

Eizo

Advancis

IDIS

20face

Uniview

EAL

Add Secure

i-Pro

HID

RoSecure

Seris

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Akuvox

NetworxConnect

Gold-IP

Trigion

Service Centrale Nederland

CDVI

OSEC

VEB

Lobeco

Alarm Meldnet

Secusoft

Milestone

ARAS

VAIBS

DZ Technologies

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

Ajax Systems

CSL

Oribi ID Solutions

Optex

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

CardAccess

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Brivo

Top Security

Connect Security

Hoe ver mag een beveiligingscamera reiken?

15 mei 2014
Redactie
11:53

Arnoud Engelfriet beantwoord de vraag of iemand met beveiligingscamera’s bevestigd aan een muur van een bedrijfspand de buren mag filmen.

Als het niet de mij meest gestelde vraag is, dan zit ie toch zeker in de top 3: mag de buurman mijn tuin filmen met zijn beveiligingscamera? Het standaardadvies is: nee, maar wel zijn eigen terrein, en ga met hem práten want hier een juridisch punt van maken gaat de sfeer niet verbeteren. Maar soms stappen er toch mensen naar de rechter over buurmans camera en dat geeft dan weer leuke brokjes jurisprudentie. Zoals nu.

In deze zaak (via) ging het om buren op een bedrijventerrein, beiden met woning in bedrijfspand dus. De gedaagde buurman had twee beveiligingscamera’s bevestigd aan een muur van zijn bedrijfspand, en die muur stond vijf meter van slaapkamers en terras van de eisende buurman. En dat gaf de eisende buurman “voortdurend het gevoel dat hij door [gedaagde] wordt bespied.”

De rechtbank constateert terecht dat het hier gaat om twee grondrechten: de privacy van de buurman en het eigendomsrecht van de buurman, waarbij dat laatste recht met zich meebrengt dat hij beveiligingsmaatregelen mag nemen zoals cameratoezicht. Bij twee tegenover elkaar staande grondrechten krijg je een afweging van belangen. Maar er moet natuurlijk wel allereerst bewijs zijn dát de eisende buurman in zijn privacy wordt aangetast. En dat krijgt hij niet voor elkaar:

[eiser] stelt dat hij in zijn privacy wordt aangetast door de aanwezigheid van de camera’s en dat uit de technische beschrijving van de camera’s kan worden afgeleid dat deze een zodanig bereik hebben dat er opnamen van zijn woning en tuin kunnen worden gemaakt. Wat [eiser] hiermee stelt, komt in feite daarop neer dat hij het gevoel heeft dat er inbreuk op zijn privacy wordt gemaakt, zonder dat hij deze inbreuk nader kan onderbouwen.
Belangrijk punt daarbij was nog dat de gedaagde buurman had uitgelegd dat hij niet kijkt naar de beelden, maar dat deze worden opgeslagen “enkel om te kunnen worden bekeken in het geval van bijvoorbeeld een inbraak.” En als niemand de beelden bekijkt, dan kun je ook niet echt spreken van continu bekeken worden.

Ja dit voelt wat makkelijk maar de hele situatie is nogal ongrijpbaar. Het is buitengewoon moeilijk een camera zo op te stellen dat deze inbrekers kan filmen maar de buren niet, wanneer de aanlooproute van de inbrekers bij de buren ligt. Een kapje kan natuurlijk, maar dan mis je net de wide shot waarmee de inbrekers nog met gezicht en dergelijke zichtbaar zijn. En je kunt wel van alles softwarematig regelen of beloven dat je niet kijkt, maar hoe weet je dat als buurman?

Omgekeerd is dat gevoel óók buitengewoon moeilijk te benoemen. Je weet niet of de buurman stiekem zit te kijken. En zelfs als er een legitieme zakelijke reden is, dan is het gewoon nog niet prettig om een camera in je rug te voelen. Ik vind het ook niet prettig als ik in een winkel kom en de verkoper tegen me begint te praten. Maar wat doe je eraan?

Arnoud

Bron: iusmentis.com

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner