Hoge boetes voor wie zich niet aan coronamaatregelen houdt

Minister Grapperhaus maakte maandagavond bekend dat vanaf nu strenger gehandhaafd gaat worden op het naleven van maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bedrijven riskeren een boete tot 4000 euro. Voor particulieren geldt een maximale boete van 400 euro.

De nieuwe maatregelen gelden tot 6 april. Georganiseerde bijeenkomsten en evenementen zijn zelfs tot 1 juni verboden. Hierbij geldt geen ondergrens meer van 100 personen. Burgemeesters kunnen overgaan tot sluiting van winkels en andere plaatsen waar overtredingen plaatsvinden. Ook is thuisquarantaine verplicht gesteld als één van de gezinsleden ziek is. Hierbij is wel een uitzondering van toepassing voor beoefenaars van vitale beroepen.

Handhaving liet te wensen over
De extra maatregelen zijn volgens Grapperhaus nodig omdat de handhaving tot nu toe te wensen overliet. Teveel mensen hadden lak aan de adviezen van de overheid. Burgemeesters konden hier tot nu toe niet tegen optreden, maar dat verandert door de invoering van de noodverordening. Stranden, parken en campings kunnen nu gesloten worden op lokaal gezag, als mensen zich niet houden aan een maatregel als het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Markten mogen als onderdeel van de voedselketen nog wel doorgaan, maar ook daar geldt dat ervoor gezorgd moet worden dat mensen de afstand van 1,5 meter van elkaar kunnen houden. Winkels zijn verplicht om bij de ingang mensen erop te wijzen dat zij afstand tot elkaar moeten houden en het kabinet adviseert om niet langer met het hele gezin boodschappen te gaan doen.

Uitzonderingen
Het overheidsbeleid zal bestuurlijk en strafrechtelijk worden gehandhaafd. Bij lichte overtredingen kunnen gemeenteambtenaren en boa’s optreden. Te denken valt aan samenscholingen met meer dan drie personen, die geen gezin vormen. Bij ernstigere gevallen zal de politie optreden. Dat zal gebeuren als er bijvoorbeeld een ‘schijt-aan-corona-feest’ wordt georganiseerd. Er komen uitzonderingen voor bruiloften en begrafenissen. Ook voor kleine kinderen geldt een uitzondering. Die mogen nog wel een groepen spelen. Ook wordt het niet verboden om bij elkaar op bezoek te gaan, al adviseert het kabinet om niet dan drie bezoekers tegelijk toe te laten, zodat de onderlinge afstand van 1,5 meter gerespecteerd kan worden. Voor scholen geldt een aparte regeling. Meer hierover wordt 6 april bekend gemaakt.

Deel dit artikel via: