Hoge straf geëist tegen commando wegens drugssmokkel
Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar voor een 44-jarige militair van het Korps Commando Troepen. De commando wordt beschuldigd van betrokkenheid bij cocaïne- en wapenhandel, schending van zijn ambtsgeheim en beroepsgeheim, en onrechtmatig bezit van wapens en munitie.
Volgens de officier van justitie is er sterk bewijs dat de militair zich heeft schuldig gemaakt aan cocaïnehandel en voorbereidingshandelingen daarvoor, wapenhandel en het schenden van vertrouwelijke informatie. Dit onderzoek is voortgekomen uit een groter onderzoek genaamd ’26Lyons’, waarin een andere persoon eerder veroordeeld is voor drugshandel.
De belangrijkste bewijzen in deze zaak komen voort uit onderschepte cryptocommunicatie via Sky ECC en Ennetcom. De militair, die beweerde dat hij deze communicatiemiddelen aan het testen was voor zijn eenheid, had echter meerdere Sky ECC-accounts en betrokkenheid bij meer dan 20.000 berichten.
Grote hoeveelheden
De militair en zijn medeplichtigen waren van plan om grote hoeveelheden cocaïne te smokkelen naar Antwerpen en Hamburg, hoewel de drugs niet daadwerkelijk zijn aangetroffen. Het OM meent dat er voldoende bewijs is voor deze plannen, evenals voor zijn betrokkenheid bij de smokkel van 260 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Denemarken.
Daarnaast wordt de militair beschuldigd van het fungeren als wapenmakelaar door leveranciers in contact te brengen met een andere betrokkene. Ondanks dat de wapenleveranties niet hebben plaatsgevonden, blijft dit als een strafbaar feit gelden.
Munitie en granaten
Bij de arrestatie van de militair werden munitie en granaten in zijn berging gevonden, wat zonder toestemming als verboden wapenbezit wordt beschouwd. Het militair wordt ook beschuldigd van het delen van vertrouwelijke informatie, zoals applicaties, foto’s, en tactische informatie over zijn eenheid, met derden.
De officier van justitie benadrukte dat de strafbare feiten van de militair niet binnen zijn werkzaamheden als commando of deskundige op het gebied van wapens vielen. De militair had contacten met de AIVD en MIVD, maar er was geen formele toestemming voor zijn activiteiten. Hierdoor is zijn gedrag in strijd met de kernwaarden van het Korps Commando Troepen.
Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de bijzondere positie van de militair, zijn justitiële documentatie, de ernst van de aanklachten en de richtlijnen voor drugszaken. Het OM heeft tevens geëist dat de militair de criminele winst, geschat op ruim 450.000 euro, moet terugbetalen.