Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

Advancis

Uniview

Ajax Systems

ASSA ABLOY

ARAS

Regio Control Veldt

HID

CDVI

Nimo Drone Security

G4S

EAL

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

CSL

DZ Technologies

IDIS

ASIS

Dero Security Products

HD Security

CardAccess

Kiwa

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Unii

OSEC

Bosch Security Systems

SOBA

JMB Groep

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

2N

Paxton

Brivo

Eagle Eye Networks

GFT

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

Seris

VideoGuard

Akuvox

Boon Edam

Eizo

Seagate

Securitas

Explicate

Connect Security

ADI

Crown Security Services

Nenova

SmartCell

i-Pro

PG Security Systems

VVNL

Top Security

Add Secure

NIBHV

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Dahua

Centurion

SMC Alarmcentrale

MPL

20face

RoSecure

VBN

Gold-IP

Milestone

Paraat

SmartSD

Genetec

VEB

Trigion

Service Centrale Nederland

Hikvision

Nimo Dog Security

Optex

VAIBS

Sequrix

Alarm Meldnet

Hogere lonen kunnen tot groot verlies van banen leiden

7 september 2022
Redactie
11:42

De facilitaire sector, waaronder de beveiliging, wordt op dit moment gekenmerkt door forse loonstijgingen, waarbij het de vraag is of deze stijgingen doorbelast kunnen worden. Zo niet, dan dreigen faillissementen, met als gevolg ontslagen. Daarvoor waarschuwt Geert van de Laar, voorzitter van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag (Code VM).

De Code VM doet binnen de facilitaire sector een moreel appèl op opdrachtgevers, opdrachtnemers, inleners, vakbonden en intermediairs om sociaal verantwoord en met respect voor de kwaliteit van de dienstverlening opdrachten uit te zetten, aan te nemen en uit te voeren.
In de facilitaire branches gaat het veelal om meerjarige contracten met een afgesproken indexatie-clausule. Bestaande indexatie clausules – zo deze al in meerjarencontracten zijn opgenomen – zijn nu vaak al niet toereikend waar het gaat om loonkostenontwikkeling aan de zijde van de opdrachtnemer. Met de huidige hoge kostenstijgingen bestaat de kans dat de indexatie nog veel forser uit de pas gaat lopen.

Situatie is nijpend
Van de Laar: “De situatie is momenteel zo nijpend dat er andere afspraken gemaakt moeten worden. Zo gaf Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Beveiligingsbranche, recent in een interview aan dat de loonstijging in deze branche zeker 15 procent zal bedragen. Een percentage dat beveiligingsbedrijven, gekenmerkt door lage winstmarges, grotendeels zullen moeten doorberekenen aan hun opdrachtgevers. Bij een te lage indexatie zullen beveiligingsbedrijven op kosten, zoals bijvoorbeeld inwerk- en opleidingskosten, gaan bezuinigen, neemt de kwaliteit van dienstverlening af én wordt het personeel uiteindelijk de dupe. Zeker niet ondenkbeeldig is dat bedrijven failliet gaan onder de forse kostendruk, waarbij met name het MKB als eerste in de knel zal komen. Ook schoonmaak-, catering- en verhuisbedrijven ervaren soortgelijke problemen.”

Positie van bedrijven, medewerkers en toeleveranciers
De Code VM doet een moreel appèl op opdrachtgevers om op constructieve wijze het gesprek aan te gaan met hun facilitaire leveranciers en in te zien dat aan een hogere indexatie niet valt te ontkomen. Ook al wijkt deze indexatie af van de contractueel overeengekomen indexatie. Iedere opdrachtgever is immers zelf ook gebaat bij continuïteit. Continuïteit van eigen medewerkers, maar ook van derden die medeverantwoordelijk zijn voor de keten. Van de Laar: “Juist in lastige tijden, ook voor de opdrachtgever, is het van groot belang om met respect voor de ontstane situatie het gesprek aan te gaan met facilitaire leveranciers. Ook de opdrachtgever heeft er belang bij dat goede medewerkers blijven werken in de facilitaire branche of dat er juist nieuwe medewerkers instromen.”

De dialoog aangaan
De Code VM heeft recent een ‘Handreiking indexatieafspraken meerjarige contracten’ gepubliceerd. Hierin pleit zij voor goede afspraken over indexatie op lange termijn. Waarbij niet stringent vastgehouden wordt aan vaste indexen, zoals bijvoorbeeld de CBS Consumentenprijsindex, goede procesafspraken worden gemaakt en, zeer belangrijk, dat opdrachtgever en -nemer de dialoog met elkaar weten te vinden.
Door verantwoordelijk marktgedrag te stimuleren wordt een impuls gegeven aan de verbetering van het uitbestedings- en inleningsbeleid in Nederland. Er word duidelijk gemaakt wat gewenst marktgedrag is en partijen krijgen een concrete leidraad aangeboden hoe te handelen om daarmee naast de sociale ook de zakelijke opbrengst te realiseren. Meer dan 1.600 partijen hebben de Code VM ondertekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner