Honderden onderzoeken naar agenten die informatie lekken

In de afgelopen twee jaar deed de politie 131 keer strafrechtelijk onderzoek naar agenten die informatie zouden hebben gelekt naar criminelen of die zich zouden hebben laten omkopen. Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij de korpsleiding van de Nationale Politie.

Volgens de krant kan het aantal nog fors oplopen omdat er nog tientallen zaken worden uitgezocht. In totaal zijn er in 2017 en 2018 maar liefst 339 disciplinaire onderzoeken uitgevoerd, die dus in ruim een derde van de gevallen hebben geleid tot strafrechtelijk onderzoek. In hoeverre er straffen zijn uitgedeeld, maakt het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie niet bekend.

Groot lek
Meestal gaat het om het lekken van informatie naar derden. In 2017 gebeurde dat voor zover bekend 179 keer en in 2018 nog 40 keer. Verder werden 120 onderzoeken uitgevoerd naar agenten die in de politiesystemen naar informatie zochten, die zij voor hun werk niet nodig hebben. In die gevallen is niet gebleken dat de informatie aan derden werd verstrekt.
Recent kreeg De Telegraaf ook al lucht van een groot lek bij de politie. Dat leidde toen direct tot een groot onderzoek, waarbij de Politieacademie 761 dossiers uit 2015 en 2016 opnieuw bekeek. Daaruit bleek niet alleen dat er bij dertig procent informatie was gelekt, maar dat ook de registratie van incidenten te wensen overlaat en er te weinig capaciteit is om te onderzoeken wie er gelekt heeft.

Deel dit artikel via: