Hoogleraar jeugdcriminologie over messengeweld

De fatale steekpartij in Schiedam, waarbij een 13-jarige jongen om het leven kwam en een even oude jongen werd opgepakt, heeft grote impact. Hoogleraar jeugdcriminologie Frank Weerman zegt in het AD dat geweld onder jongeren meestal niet uit het niets komt. Maar is een messenverbod of extra fouilleren de oplossing?
Weerman, verbonden aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat jonge daders vaak een complexe achtergrond hebben. “Er speelt vaak al iets bij de jongere zelf of in zijn omgeving, zoals problemen thuis, eerdere ervaringen met geweld of een gevoel van onveiligheid op straat.”
Onderzoek in Rotterdam toont aan dat de meeste jongeren een wapen bij zich dragen voor zelfverdediging. Een kleine groep gebruikt het daadwerkelijk en heeft vaker te maken met ernstige problemen, zowel thuis als op straat. Sociale media kunnen conflicten verergeren. “Een ruzie die online begint, kan escaleren omdat jongeren zich gedwongen voelen te reageren op uitdagingen die breed zichtbaar zijn.”
Effect van messenverbod en fouilleren beperkt
Veel gemeenten nemen maatregelen zoals messenverboden, kluisjescontroles en preventief fouilleren. Maar volgens Weerman is het effect daarvan beperkt. “Messen blijven makkelijk verkrijgbaar via sociale media of simpelweg uit de keukenla thuis.”
In plaats van repressieve maatregelen pleit Weerman voor preventieve oplossingen. “De focus moet liggen op het aanpakken van de oorzaken. Jongeren met problemen moeten tijdig hulp krijgen. Leer hen vreedzaam conflicten op te lossen en zorg voor veilige plekken waar ze naartoe kunnen als ze zich bedreigd voelen.”
Na het incident in Schiedam is het volgens hem cruciaal om met jongeren in gesprek te gaan en naar hun zorgen te luisteren.