Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

Nenova

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

Dero Security Products

Bydemes

CDVI

CSL

VAIBS

Eagle Eye Networks

Aritech

Crown Security Services

EAL

Advancis

VVNL

Hikvision

2N

Akuvox

Seris

Explicate

IDIS

SmartSD

PG Security Systems

Connect Security

Network Optix

Sequrix

VEB

Eizo

Unii

ASIS

Multiwacht

DZ Technologies

CardAccess

ADI

HID

VBN

Optex

Securitas

Top Security

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Bosch Security Systems

Milestone

NetworxConnect

Paraat

Centurion

Alphatronics

Oribi ID Solutions

NIBHV

Paxton

VideoGuard

SOBA

ARAS

20face

Seagate

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Gold-IP

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Lobeco

Genetec

Uniview

Hanwha Vision Europe

HD Security

G4S

Secusoft

Alarm Meldnet

SmartCell

Add Secure

Trigion

i-Pro

Brivo

Kiwa

Horeca boos om ’te strenge’ handhaving coronaregels

12 september 2020
Redactie
12:31

De veiligheidsregio’s intensiveren de controle en handhaving in de horeca. Vooral omdat juist daar veel mensen met corona worden besmet. Voor de ondernemers betekent het hoge boetes of een gedwongen sluiting.

Horecaondernemers klagen steen en been over de strenge handhaving. Pas nog moest restaurant ‘t Waaltje in Heerjansdam voor twee weken dicht, nadat daar negen medewerkers en zeven gasten corona hadden opgelopen. Voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zegt in het AD het belangrijk te vinden dat bij een toenemend aantal besmettingen in een potentiële brandhaard direct wordt ingegrepen. Ook in Nijmegen zijn recent cafés gesloten door de burgemeester, nadat tientallen mensen daar met het coronavirus waren besmet.

Niet vol te houden
De cafébazen vinden dat de horeca veel te zwaar getroffen wordt en dat de maatregelen niet zijn vol te houden. De Amersfoortse kroegbaas Jasper Moerdijk voelt zich de laatste tijd meer een politieagent, die continu gasten erop moet wijzen dat zij op hun kruk moeten blijven zitten en afstand moeten houden. Doet hij dat niet, dan is de kans groot dat zijn zaak twee weken op slot moet. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat sommige burgemeesters zich er onvoldoende van bewust zijn dat horecaondernemers niet als handhavers in de wieg zijn gelegd, terwijl zij wel de verantwoordelijkheid krijgen toegeschoven. Er is onbegrip over dat wel de ondernemer, maar niet de gast wordt aangepakt. Burgemeester Bruls van Nijmegen spreekt dat laatste tegen. Volgens hem kunnen cafés de politie of handhavers inschakelen als klanten weigeren zich aan de regels te houden. Zij krijgen dan zelf geen straf.

Ondernemers pesten
Aanvankelijk viel de controle wel mee, nadat de horeca op 1 juni weer open mocht. Maar de laatste weken stijgt het aantal coronapatiënten hard en veelal blijkt de besmetting in de horeca opgelopen te zijn. KHN spreekt dat overigens tegen. Uit RIVM-cijfers zou blijken dat maar 4 procent van de besmettingen in een café of restaurant zijn ontstaan. “Gemeenten moeten handhaven bij excessen, niet om ondernemers te pesten”, vindt een woordvoerdster van de brancheorganisatie. De horeca maakt zich vooral zorgen over de komende winter, als gasten weer allemaal binnen willen zitten, in plaats van op het terras. De bedrijfstak behoort tot de sectoren die het zwaarst getroffen is door de coronacrisis. Gevreesd wordt dat veel zaken de komende periode niet gaan overleven.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Aritech

Wordt een partner