Horeca mag ‘zwarte lijst’ delen tegen overlast
De horeca gaat weer werken met een zwarte lijst om overlastgevers te weren, schrijft Trouw. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hiervoor toestemming gegeven. Eerder werd ook al een zwarte lijst gebruikt, maar die werd verboden toen in 2018 de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking trad.
Het meldsysteem gaat van start in Almelo, Amersfoort, Emmen, Enschede, Haarlem, Roosendaal en Zwolle. In die steden gaan 137 horecazaken werken met de lijst, waarop de namen komen te staan van bezoekers die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld of andere vormen van ernstige overlast. Wie zich in één zaak misdraagt, is maximaal twee jaar niet meer welkom en dat geldt dan ook voor de andere deelnemende horecavestigingen in hetzelfde gebied.
Verschillende ontzeggingen
In principe is het verboden om databases met gevoelige persoonsgegevens met andere bedrijven te delen. De Autoriteit Persoonsgegevens ging echter bij wijze van uitzondering akkoord met het protocol dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft opgesteld. De duur van de ontzegging hangt af van het gepleegde feit. Wie vecht in een horecazaak, iemand aanrandt of met vals geld betaalt, kan drie tot zes maanden de toegang tot de horeca worden ontzegd. Lichtere mishandelingen, diefstal of drugshandel leiden tot een ontzegging van een jaar. Bij zware mishandeling en wapengebruik mag de maximale ontzegging van twee jaar worden uitgevaardigd. In het oude systeem kon een ontzegging tot maar liefst vijf jaar worden opgelegd.
Waarborgen
De privacywaakhond ging niet zomaar akkoord. Behalve dat de duur van de maximale ontzegging moest worden verkort, worden ook hogere eisen gesteld aan de beveiliging van de database. Die moet ervoor zorgen dat alleen deelnemende bedrijven inzage krijgen in de gegevens. Ook kunnen bezoekers hun eigen gegevens raadplegen om te zien waarom hen de toegang wordt geweigerd en voor hoe lang. Zij kunnen bij een onafhankelijke klachtencommissie bezwaar maken. Brancheorganisatie KHN hoort van ondernemers in nog tientallen andere horecagebieden dat deze geïnteresseerd zijn in het nieuwe registratiesysteem. Het is volgens de horeca bewezen effectief en preventief tegen allerlei vormen van overlast.