Huiver voor ‘Security in the Cloud’ niet terecht
Hoewel tegenwoordig iedereen al of niet bewust gebruik maakt van de ‘cloud’, is de beveiligingssector op dit gebied nog steeds terughoudend. “Ten onrechte”, zegt Maarten-Martijn van Poelgeest van Niefra Beveiliging. “Want als je de juiste keuzes maakt, is Security in the Cloud zelfs veel veiliger dan traditionele beveiligingssystemen.”
Het is volgens technisch accountmanager Maarten-Martijn van Poelgeest vooral koudwatervrees wat beveiligingsbedrijven ervan weerhoudt gebruik te maken van clouddiensten. “Beveiliging ligt nu eenmaal gevoelig. Denk maar aan camerabeelden en toegangsverlening. Dat scherm je dus zoveel mogelijk af van de buitenwereld. Dan denk je dat het veilig is. Dat is wellicht ook zo, maar een gesloten systeem is niet wat mensen verwachten tegenwoordig. We willen overal snel en makkelijk toegang tot onze informatie krijgen en dat geldt ook voor informatie over de beveiliging. Met een cloudoplossing kan dat en nog heel veilig ook.”
Cameratoezicht en toegangsbeheer
Om goed de veranderende vraag in de markt te kunnen beantwoorden is het vlakbij Amsterdam gevestigde Niefra een samenwerking aangegaan met Eagle Eye Security en Brivo. De eerste levert cameratoezicht in de cloud, terwijl de tweede gespecialiseerd is in elektronische toegangsverlening. Brivo is sinds 2015 eigendom van Eagle Eye Security, een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd actief is en een enorme groei doormaakt. Om conflicten met wetgeving te voorkomen, maakt het gebruik van lokale datacentra. Gegevens vanuit Nederland worden bijvoorbeeld in een Duits datacentrum verwerkt. “Dit bedrijf is gespecialiseerd in veiligheid, dus dan begrijp je wel dat al het mogelijke wordt gedaan om een inbreuk op de gegevens te voorkomen”, vervolgt Van Poelgeest. “Wij zijn ervan overtuigd dat we met Eagle Eye Security en Brivo uiterst veilige beveiligingsoplossingen kunnen aanbieden.”
Regelgeving
Inbraak- en branddetectie zou volgens Van Poelgeest in theorie ook veilig via de cloud kunnen, maar dat zal vanwege de regelgeving nog wel enige jaren op zich laten wachten. “Je hebt natuurlijk wel apps die via de cloud met het paneel communiceren, maar de verwerking van alarmmeldingen zal voorlopig wel lokaal blijven gebeuren. Met cameratoezicht en toegangsbeheer heb je voor wat de regelgeving betreft wat meer vrijheden, daarom zie je deze toepassingen het eerst naar de cloud gaan. En dat gaat snel. Ik was recent nog bij een klant met een wat verouderd toegangssysteem. Ik liet zien hoe makkelijk de kaarten te kopiëren waren met een apparaatje van AliExpress. Het systeem werkte echter nog goed. Toch mocht ik een offerte uitbrengen. Die viel mee omdat er alleen nieuwe lezers en kaarten nodig waren. Je hebt natuurlijk wel terugkerende kosten voor de clouddienst, maar dan heb je ook wel een systeem dat altijd up-to-date is en precies biedt wat je nodig hebt.”
Even wennen
De terugkerende kosten zijn volgens Van Poelgeest wel iets waar de markt nog aan moet wennen. “We zijn gewend om één keer geld uit te geven en nu krijg je met maandelijkse kosten te maken. De ontwikkelingen gaan echter steeds sneller, waardoor je steeds frequenter één keer geld moet uitgeven. Met Security in the Cloud voorkom je dergelijke kapitaalvernietiging en heb je altijd het nieuwste van het nieuwste in huis.” En als de internetverbinding uitvalt? “Geen probleem”, antwoordt Van Poelgeest. “Daar zijn de beveiligingssystemen uiteraard op voorbereid. Lokaal blijft alles gewoon functioneren als internet er even uit ligt. Goed. Je kan er dan even niet van op afstand bij, maar dat kan met een lokaal systeem sowieso nooit.”