Beveiligers die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt op het werk, zoals agressie of intimidatie, en die het niet lukt deze op eigen kracht te verwerken, kunnen nu via de werkgever en het Servicecentrum terecht bij het Instituut voor Psychotrauma (IVP).
Een van de mogelijkheden is opvang. Wie een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt, kan daarvoor direct of kort erna opvang krijgen. Deze opvang bestaat uit één of meer individuele gesprekken. Als meerdere mensen tegelijk betrokken zijn geweest bij een ingrijpende gebeurtenis, kan een groepsopvang plaats vinden.
Ook behandeling is mogelijk. Als iemand langer dan een paar weken last blijft houden van stressreacties na een ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld het steeds denken aan de gebeurtenis, slecht slapen, schrikachtig en/of emotioneel zijn), is het raadzaam met een professional die gespecialiseerd is in psychotrauma te werken aan de verwerking van de gebeurtenis.
De werkgever betaalt de kosten van de opvang of zorg.
Werkwijze IVP voor werkgever
Bij niet spoedeisende gevallen bespreekt de werknemer met de werkgever dat hulp nodig is of de werkgever kaart dit zelf bij werknemer aan. Vervolgens meldt de werkgever de medewerker aan bij IVP door te bellen naar 020-8407620. De werkgever geeft de gegevens van de medewerker door en geeft een korte schets van het voorval. IVP geeft een kostenindicatie (op voorhand) en neemt vervolgens contact op met de medewerker om het hulpverleningstraject in gang te zetten.
Voor crisisopvang en -advisering in spoedeisende gevallen (7×24 uur) belt de werkgever tijdens kantooruren naar 020-8407620 en buiten kantooruren naar het noodnummer: 088-3305112. Werkgevers kunnen via het Servicecentrum van de Nederlandse Veiligheidsbranche de tarieven opvragen.
Voor meer informatie over IVP, klik hier