Hulplijn voor slachtoffers van seksueel geweld

Voor slachtoffers van aanranding en verkrachting is er vanaf vandaag een speciale hulplijn die 24 uur per dag bereikbaar is. Dat meldt de Volkskrant. Op 0800-0188 neemt de meldkamer van het Centrum Seksueel Geweld de telefoon op om het slachtoffer door te verbinden met een van de tien regionale hulpcentra.

In de regionale centra wordt nauw samengewerkt tussen forensisch artsen, verpleegkundigen, hulpverleners en politie. Samen inventariseren zij wat het slachtoffer nodig heeft aan medische zorg, forensisch onderzoek en psychologische hulp en of contact gewenst is met de politie. De nieuwe hulplijn maakt het mogelijk dat een slachtoffer sneller dan ooit geholpen kan worden, wat volgens het Centrum Seksueel Geweld van groot belang is, omdat dan zwangerschap, besmetting met soa/hiv en een posttraumatische stressstoornis kunnen worden voorkomen. Ook is de kans een stuk groter dat de dader wordt opgespoord, omdat sneller begonnen kan worden met sporenonderzoek.
De shock van de gebeurtenis, maar ook angst en schaamte maken dat veel slachtoffers geen hulp zoeken. Ook speelt mee dat daders vaak familieleden of vrienden zijn. De hulplijn van het Centrum Seksueel Geweld moet de drempel verlagen en zo de latere gevolgen verminderen. En dat is hard nodig, want het blijkt dat van de slachtoffers onder de vrouwen 45 procent kans op een posttraumatische stressstoornis loopt. Bij mannen is dat zelfs 65 procent. Verder leert onderzoek dat het verwijten van het slachtoffer vaak nog meer schade aanricht dan de daad zelf.

Deel dit artikel via: