Hulpverleners machteloos tegen filmende ramptoeristen
Filmende omstanders bij ongelukken vormen een grote ergernis voor hulpverleners. Volgens een bericht in De Telegraaf is er juridisch echter weinig tegen te doen, ook niet door slachtoffers en nabestaanden, voor wie het uiterst vervelend is als de beelden via sociale media worden verspreid.
Het is inmiddels een bekend beeld. Op straat doen ambulancemedewerkers hun uiterste best om een verkeersslachtoffer in leven te houden, terwijl zij bijna van hun plaats worden geduwd door omstanders die het incident goed in beeld willen hebben. Niet zelden worden politieagenten uitgescholden als zij de filmers vorderen zich te verwijderen. Boze agenten vragen zich af wat mensen bezielt om van het leed van een ander foto’s en video’s te maken en die vergezeld van kortzichtig commentaar op sociale media te zetten. Maar veel meer dan daarover klagen, kunnen ze niet, erkent een woordvoerder van de korpsleiding tegenover De Telegraaf. Filmen op de openbare weg is toegestaan en valt onder het recht op vrije informatiegaring, ook wel bekend als nieuwsgaring.
Moreel beroep
De politie kan filmende omstanders wel vorderen te vertrekken, wanneer zij de hulpverlening hinderen. Wie weigert kan aangehouden worden. Verder rest agenten weinig anders dan het doen van een moreel beroep op de filmers. ’Wat zou jij ervan vinden wanneer jou of een familielid zoiets overkwam en je in die kwetsbare situatie werd gefilmd?’
Volgens advocaat Roman van der Boom kunnen slachtoffers wel via de rechter afdwingen dat beelden van hen van sociale media worden verwijderd. De rechter maakt dan per geval de afweging wat zwaarder weegt: de bescherming van iemands privacy of de vrije nieuwsgaring. Ook weegt de rechter de locatie mee. Een verspreidingsverbod wordt eerder toegewezen voor beelden op privaat terrein dan voor beelden die op de openbare weg zijn gemaakt. Verder wordt meegewogen in welke mate iemand herkenbaar in beeld is gebracht.