Hulpverleners over het algemeen tevreden over C2000
Hulpverleners zijn over het algemeen tevreden over hun nieuwe landelijke en digitale communicatiesysteem C2000. Dat blijkt uit een enqu?te onder 480 medewerkers van brandweer,
politie, ambulance en marechaussee. De resultaten staan in de donderdag verschenen eindevaluatie van het miljoenenproject, dat dertien jaar heeft geduurd.
Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst in Bussum zei minister Remkes tevreden en trots te zijn, omdat
het beveiligde en gesloten netwerk nu in het hele land operationeel is. C2000 heeft er volgens hem toe geleid dat de verschillende hulpdiensten en organisaties met elkaar zijn gaan samenwerken.
,,Het is een aanjager geweest voor de multidisciplinaire samenwerking, op straat en in de meldkamers”, zei hij.
Volgens de bewindsman heeft C2000, dat in de afgelopen jaren herhaaldelijk voorwerp was van kritiek in de politiek en media, zich al in de praktijk bewezen. Het netwerk, dat de bijna honderd analoge netwerken vervangt, bestaat uit ruim 450 opstelpunten, vijftien schakelcentrales, duizenden kilometers kabel en dertig radio- en alarmeringsbediensystemen. Er zijn ongeveer 65.000 portofoons en mobilofoons geprogrammeerd. Criminelen, journalisten en andere ge?nteresseerden kunnen het nieuwe netwerk vrijwel niet meer afluisteren. Hulpverleners vinden dat positief in verband met de privacy van slachtoffers en familieleden. Ook neemt het ramptoerisme daardoor af. De invoering van C2000 heeft ruim 765 miljoen euro gekost.