IDIS Benelux levert een systeem met zestig geavanceerde camera’s waarmee het reusachtige pretpark Plopsaland in De Panne volledig geobserveerd kan worden. Het ontwerp is in nauw overleg met de Federale Politie gerealiseerd.

Jochen Andries, ICT-manager Plopsa Group en zijn collega Dimitri Vanthournout, zijn samen verantwoordelijk voor alles wat met ICT te maken heeft in de zes parken; van de kassasystemen tot en met de camera-observatie.


In tijden waarin de wereld wordt overspoeld door de angst voor aanslagen zijn de directie en parkmanagement van Plopsaland De Panne het gesprek aangegaan met de Brusselse federale politie. Zij spraken met de divisie die zich specifiek bezighoudt met terreurdreigingen en stelden op advies van én in samenwerking met deze speciale divisie een overzicht van eisen op. Plopsaland De Panne kan hierdoor nog beter inspelen op de veranderende wereld waarin dreigingen zich steeds vaker voor lijken te doen. De politie wees er onder andere op dat het erg belangrijk is dat de bezoekers en werknemers van het park beter in beeld zouden worden gebracht. Tot dan toe gebeurde dat alleen om te kijken waar het druk was. Het belangrijkste advies was dus te investeren in een nieuw en goed camera-observatiesysteem met de mogelijkheid tot het opslaan van de beelden. Het oude systeem voldeed namelijk niet voor het nieuwe doel.

Aanvullende eisen
Naast hoge kwaliteit, wilde Plopsa ook gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheid om beelden eenvoudig op een mobiel te bekijken, scherpe beelden, snelheid van de streaming (bij een niet te grote bandbreedte), continue opname en een beter en duidelijker overzicht in het park.

Andries bepaalde aan de hand van het parkplan de nieuwe cameraposities. Op advies van IDIS werden deze nog wat aangepast. Een rondje door het park deed Filip van Quickenborne, commercieel technisch adviseur van IDIS Belgium, namelijk al snel inzien dat niet alle camera’s de beste keus waren voor verwerking op de specifiek aangegeven plekken. Het meedenken op technisch vlak, het bieden van een totaaloplossing met kwaliteitsproducten en dat alles voor een zeer concurrerende prijs deed Plopsaland besluiten te kiezen voor IDIS. Want ondanks dat IDIS voor Andries een onbekend merk was, had hij al snel door dat het wel de kwaliteit bood die Plopsaland nodig had. Kwaliteit die ook nog eens betaalbaar was!

De installatie van het camera-observatiesysteem
Het totale traject, vanaf de dag dat er adviserend overleg was met de Brusselse Federale Politie tot en met de uiteindelijke installatie en ingebruikname van het systeem, heeft in totaal een half jaar in beslag genomen. De technische dienst (TD) van Plopsaland De Panne installeerde het nieuwe observatiesysteem bestaande uit zo’n 60 camera’s (360˚ fisheye-, bullet-, box- en dome-camera’s) gekoppeld aan een 64- én een 32-kanaals recorder (NVR). Na installatie draaide het systeem vrijwel direct probleemloos. De resultaten waren verbluffend, de beelden heel duidelijk, er wordt continu opgenomen en de snelheid van het systeem, ook tijdens het terugzoeken van beelden tijdens live streaming, is perfect. Om de camera’s minder te laten opvallen, worden zij nu in dezelfde kleur geschilderd als de achtergrond.

Incidenten beter in kaart gebracht
Niet alleen in het park en de winkeltjes maar ook in de diverse personele ruimtes hangen camera’s. Deze observeren bijvoorbeeld de personeelslockers. Binnen 1 uur na ingebruikname van het systeem was het hier al prijs. Vervolgens werd binnen twee dagen een zakkenrollersbende actief in het park opgepakt. De camera-observatiebeelden werden overhandigd aan de politie en met de duidelijke beelden kon snel en zeer effectief gehandeld worden.
Zelfs camera’s die op grote afstand hangen van pleinen, straten of attracties voorzien nog in superscherpe beelden. Gezichten en handelingen zijn duidelijk in beeld. De beelden van incidenten worden door ICT-manager Jochen Andries veiliggesteld door ze te selecteren en op te slaan in een aparte map op de computer. Incidenten worden hierdoor beter in kaart gebracht.

Politie ook enthousiast over IDIS CCTV-systeem
De lokale politie is inmiddels ook getraind hoe te handelen wanneer er iets voor mocht vallen in het park. Zij heeft geleerd over de lay-out van het park maar ook hoe het camerasysteem werkt. De politie was zo enthousiast over het systeem dat zelfs de recherche al is komen kijken naar hoe goed dit werkt!
Het systeem is snel, de beelden zijn duidelijk en de continue live-stream werkt perfect. Ook de mobiele applicatie brengt veel voordelen met zich mee, zeker wanneer de optie voor pushberichten is ingesteld. Er kan hierdoor snel worden geschakeld ook wanneer de verantwoordelijke persoon niet in het park aanwezig is. Deze continue controle brengt veel rust met zich mee.

Extra service voor bezoekers bij diefstal
De duidelijke camera-observatiebeelden bieden ook veel voordeel voor de bezoekers. Wanneer zij bijvoorbeeld uit een attractie komen en merken dat de tas(sen) in de buggy of de gehele buggy is weggehaald dan melden zij dit bij de ‘parkmanager on duty’. Vervolgens geeft deze de melding door aan Andries of Vanthournout en deze zoeken dan de beelden razendsnel terug, stellen deze veilig en geven aan de bezoeker door wat er te zien is op de beelden. De ‘parkmanager on duty’ legt de bezoeker uit hoe zij verder dienen te handelen.
De camera-observatiebeelden worden niet verstrekt aan de bezoekers maar wel aan de politie. Dus bij aangifte kan de politie de beelden opvragen bij Plopsaland De Panne en deze worden dan overgedragen. In de eerste zes maanden hebben er al zo’n honderdtal incidenten plaatsgevonden waarbij door middel van de camera-observatiebeelden direct meer duidelijkheid kon worden geschept.

Online live-stream ‘Wielerdriedaagse De Panne – Koksijde’
Het camera-observatiesysteem wordt niet alleen ingezet ten behoeve van security maar, wanneer mogelijk, ook voor leuke dingen! Zo wordt jaarlijks eind maart ‘Wielerdriedaagse De Panne – Koksijde’ gehouden. Deze start in De Panne vanuit de entree bij Plopsaland. Dit jaar zijn de camerabeelden van de start van de Wielerdriedaagse via het IDIS systeem live online gestreamd, zodat iedereen de start van dit grote evenement real-time kon meemaken.

Plopsaland De Panne in België maakt onderdeel uit van de Plopsa Group. Plopsa Group exploiteert op dit moment zes spectaculaire themaparken in België, Nederland en Duitsland. De naam Plopsa is afgeleid van de eerste twee personages van Studio 100: Plop en Samson.

Plopsaland in De Panne is het eerste door Plopsa Group geëxploiteerde themapark. De Plopsa-parken zijn opgebouwd rondom de populaire TV-figuren van Studio 100. Ze hebben elk een eigen themagebied in de parken. De attracties, decoraties en muziek zijn in dit deel van het park volledig afgestemd op het gekozen thema.