IFV krijgt opdracht voor nieuwe kleding brandweer

De Raad van brandweercommandanten (RBC) heeft gekozen voor een uniforme uitstraling van de brandweerkleding. Daarom komt er een nieuw operationeel uniform ter vervanging van het huidige kazernetenue. Het Instituut Fysieke Veiligheid gaat de aanbesteding en distributie van de nieuwe kleding verzorgen.

Op termijn zal hetzelfde gebeuren met de uitrukkleding. Ook daarvan wil de RBC dat in heel Nederland dezelfde kleding wordt gedragen. Niet alleen vanwege de uniforme uitstraling, maar ook vanwege het inkoopvoordeel. Volgens portefeuillehouder RBC Hans Zuidijk wordt gekeken naar uniformiteit, draagcomfort, moderniteit en duurzaamheid. Uiteraard zijn de Arbo-technische eisen ook meegenomen: de pakken moeten bovenal veilig zijn. aldus Zuidijk. Vanuit het Facilitair Dienstencentrum (FDC) in Zoetermeer zijn twee projectgroepen onder leiding van Maurice Kemmeren en Arjan Stam betrokken geweest bij de voorbereiding van de nieuwe landelijke huisstijl uitrukkleding en het operationeel uniform.

Landelijk levering
Het IFV gaat de landelijke levering van het operationeel uniform aan alle regio’s verzorgen. De overgangstermijn is gesteld op 5 jaar en de eerste uniformen worden vanaf de zomer van 2020 geleverd. De komende zomerperiode worden alle 25 regio’s bezocht om de regionale behoefte te inventariseren en de planning voor de komende 5 jaar te maken.
Het ontwerp van het operationeel uniform volgt het beeldmerk dat is ontwikkeld in de regio Haaglanden. Om het ontwerp landelijk te kunnen beschermen, zijn de rechten van het ontwerp inmiddels overgedragen aan het IFV. Het basispakket (in een heren- en dameslijn) bestaat uit: broek, polo lange en korte mouw, jas/jack, onder-shirt, hoofddeksel, riem, schoenen en sokken.

Laag-risico taken
Naast modernisering is bij het operationeel uniform nadrukkelijk ook gekeken naar de mogelijkheden om de kleding te kunnen inzetten voor licht repressief optreden. Hierdoor kan de arbeidsbelasting bij zogenoemde laag-risico taken verlaagd worden. In de voorbereiding is door de projectgroep Operationeel Uniform een risicoanalyse uitgevoerd om te bepalen voor welke laag-risico taken het uniform geschikt moet zijn. De PRIB (Programmaraad Incidentbestrijding) heeft de lijst met taken inmiddels onderschreven. Voorbeelden van deze taken zijn bijvoorbeeld dienstverlening en assistentie ambulance. Daarbij geldt dat de omstandigheden bepalend blijven voor de leidinggevende om te beslissen welke kleding er gedragen wordt.

Deel dit artikel via: