In hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen plofkraker
Tegen een 30-jarige man uit Utrecht heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist. Ook vindt het OM dat hij ruim 140.000 euro moet terugbetalen. De man is de hoofdverdachte van een groep van vijf mannen.
De vijf worden verdacht van een serie plofkraken in de zomer van 2017 in Duitsland. De hoofdverdachte wordt het deelnemen aan alle vijf plofkraken ten laste gelegd, waarvan er twee voltooid zijn. Ook wordt de man verdacht van deelname aan een criminele organisatie, vuurwapenbezit en heling.
Hoger beroep
De Utrechter werd op 3 december 2018 door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Het OM had om een gevangenisstraf van twaalf jaar gevraagd. De officier van justitie ging in hoger beroep, omdat de verdachte niet voor alle plofkraken is veroordeeld waar hij voor verantwoordelijk zou zijn en hij de straf te laag vond.
Gasmengsel
In 2017 vonden de plofkraken plaats in de Duitse plaatsen Emsdetten, Rheine en Wesel. Bij elkaar werd ruim een half miljoen euro buitgemaakt. De schade die daarbij werd veroorzaakt bedroeg meer dan 600.000 euro.
Bij de plofkraken werd steeds een gasmengsel in de automaat gebracht. Dat werd met een geprepareerde lans tot ontploffing gebracht, waarbij een levensgevaarlijke situatie ontstond. De mannen reden onder meer in gestolen Audi’s met valse kentekenplaten en gingen er na de daad met extreem hoge snelheden vandoor, terug naar Nederland.
“Plofkraken zijn ernstige feiten”, zegt de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG). “Feiten die voor enorm veel schade en overlast zorgen en een groot gevoel van onveiligheid oproepen bij omwonenden.”
Snel geld
Duidelijk is dat het risico op letsel bij omwonenden of omstanders volgens de AG door de verdachten op de koop is toegenomen. “In één zaak is duidelijk geworden dat er een woning was direct boven de ruimte met de pinautomaat. De vrouw die daar lag te slapen heeft letsel overgehouden aan de plofkraak. Ook de snelheden die werden bereikt bij de vlucht zijn gigantisch en zorgen natuurlijk ook weer voor een groot gevaar voor zowel daders als medeweggebruikers.”
De AG concludeert dat het de groep te doen was om snel veel geld te krijgen. “Het was kennelijk ook weer niet snel genoeg, omdat na de gelukte plofkraken al vrij snel de volgende werd gepleegd.”
Geen verantwoordelijkheid
Een straf van twaalf jaar is fors. De AG heeft in die eis ook het gedrag van de verdachte verdisconteerd. “Hij heeft voor zijn daden geen enkele verantwoordelijkheid genomen. Dat neem ik mee in de eis.”
Van de vier medeverdachten stonden er dinsdag nog twee terecht voor het gerechtshof in Leeuwarden. Tegen een 32-jarige man uit Huizen eiste de AG drie jaar. Een andere 30-jarige Utrechter kreeg ook een eis van 3 jaar te horen, beide gelijk aan het vonnis van de rechtbank. Ook moeten ze allebei een bedrag van ruim 35.000 euro betalen. De zaken van de andere twee verdachten worden woensdag behandeld.