Inbrekers mijden buurten met digitale buurtpreventie
Inbrekers mijden buurten als er borden hangen dat er WhatsAppgroepen zijn. Dat blijkt volgens het CCV uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar de effecten van het WhatsAppproject op het aantal woninginbraken in buurten van de gemeente Tilburg.
Daarom willen of zijn veel Nederlandse gemeenten aan de slag met digitale buurtpreventie. Sommige gemeenten weten volgens het CCV precies hoe ze dit aan willen pakken. Andere gemeenten vinden het lastig om digitale buurtpreventie op te starten. In hoeverre stuur je een digitale buurtpreventiegroep? Of laat je ze juist helemaal vrij? Borden plaatsen in de gemeente of juist niet? Het CCV geeft gemeentes hierin advies.
Bewonersavond Wijk bij Duurstede
Ook de gemeente Wijk bij Duurstede (25.000 inwoners) kwam met een hulpvraag bij het CCV. Samen met de politie, Willem Ouwendorp, adviseur openbare orde en crisisbeheersing van de gemeente en CCV-adviseur Annemiek Regter is een bewonersavond opgezet om de inwoners van de gemeente kennis te laten maken met digitale buurtpreventie. Met als doel het aantal digitale buurtpreventiegroepen te vergroten.
WhatsApp-buurtpreventie Valkenswaard
In de gemeente Valkenswaard is al een aantal WhatsAppgroepen actief. De gemeente is hier heel blij mee. “Als er een nieuwe WhatsApp-buurtpreventiegroep is, kunnen ze zich bij mij aanmelden en een verzoek voor borden en stickers indienen”, vertelt Nicole Bots, adviseur OOV bij de gemeente Valkenswaard, enthousiast. Daarnaast probeert ze de beheerders een keer per jaar in het zonnetje te zetten. Samen met het CCV organiseerde Nicole in de Week van de Veiligheid (10 t/m 15 oktober) een schouw. Dick Silvius van het CCV leerde de beheerders van de WhatsApp-buurtpreventiegroepen alles over verdachte situaties. Samen gingen ze de wijk in om te ontdekken wat zwakke plekken zijn en hoe bewoners dit kunnen voorkomen.
CCV geeft advies
Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 6.000 digitale buurtpreventiegroepen actief. Om gemeenten te ondersteunen bij het opzetten van digitale buurtpreventie maakte het CCV een webdossier. Hierin is alles te vinden over de verschillende (digitale) vormen van buurtpreventie, waaronder WhatsAppgroepen. Gemeenten kunnen ook gratis de infosheet van het CCV gebruiken.